'MUČILI SU NAS IZ ZABAVE'

Oslobođeni Britanac opisao strašno iskustvo u zarobljeništvu: 'Pretvorili su i telefon u spravu za mučenje'

Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
23.09.2022.
u 12:28
Harding je služio kao bolničar u ukrajinskim oružanim snagama kada su ga zarobili Rusi. Prijetila mu je smrtna kazna, a čuvari su ga natjerali i da snimi video kako bi se oprostio od kćeri jer je trebao biti strijeljan
Pogledaj originalni članak

Dok je sjedio vezan i s kapuljačom u mraku kamiona, Britanac John Harding (59) mislio je da će umrijeti. Bivšeg inženjera i još četvoricu britanskih zarobljenika 20 sati su okupatori vozili na njima nepoznatu lokaciju. Nakon što su se zaustavili, Britanci su ugledali pistu te dobili naredbu da krenu prema avionu. 

- Nismo znali kamo idemo. Prozorske rolete su bile spuštene jer ih nije bilo dopušteno otvoriti, ali dobili smo hranu. Poletjeli smo i dugo smo letjeli. Onda mi je netko rekao da smo iznad Egipta - ispričao je Harding za Daily Mail proces razmjene zarobljena između Rusije i Ukrajine u kojem je oslobođen. 

Petorica Britanaca prebačena su u Saudijsku Arabiju u srijedu navečer gdje su obavili liječnički pregled. Dočekali su ih britanski konzularni predstavnici, dali im hitne putovnice te ih poslali na let za Veliku Britaniju. 

Foto: Instagram

Kako je opisao, sa suborcima se predao u čeličani Azov jer nisu imali streljiva niti mogućnosti da daljnju borbu. Također, mnogo ljudi bilo je ozlijeđeno. 

- Rečeno nam je da ćemo prema Ženevskoj konvenciji biti tretirani kao ratni zarobljenici, ali u roku od 48 sati bili smo u pritvoru MGB-a, donjecke verzije KGB-a. Bilo je premlaćivanja, elektrošokova i još premlaćivanja. Mislim da su nas mučili iz zabave - naveo je.  Harding je služio kao bolničar u ukrajinskim oružanim snagama kada su ga zarobili Rusi. Prijetila mu je smrtna kazna, a čuvari su ga natjerali i da snimi video kako bi se oprostio od kćeri jer je trebao biti strijeljan. Četiri mjeseca bio je zarobljen. Opisao je kako su njegovi otmičari prilagodili čak i stari telefon u spravu za mučenje.

Naime, ratnim bi zarobljenicima bilo naređeno da okrenu broj, a kada bi se brojčanik okrenuo, stresao bi ih strujni udar. Tijekom zatočeništva u Donjecku pod ruskom okupacijom, dijelio je skučenu zatvorsku ćeliju s drugim zatvorenicima koji su bili zatvoreni 23 sata dnevno. Njegovo zdravlje je narušeno, izgubio je na težini te pretrpio neurološka oštećenja kralježnice i ruku. Sada su pred njim mjeseci fizioterapije i savjetovanja. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.