uvedete ih u prehranu

Osam vrsta lisnatog povrća koje nutricionisti smatraju važnima za imunitet i zdravlje

Foto: shutterstock
Osam vrsta lisnatog povrća koje nutricionisti smatraju važnima za imunitet i zdravlje
23.11.2023.
u 07:11
Uravnotežena prehrana vrlo je važna za zdravlje, a uvrstite li neke od nabrojenih vrsta lisnatog povrća u obroke to će vam pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i smanjite rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti, napisao je Swrajit Sarkar
Pogledaj originalni članak

Lisnato povrće odličan je način da poboljšate svoje zdravlje jer sadrži mnoge ključne hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse, zbog čega nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svoju svakodnevnu prehranu.

Špinat

Špinat je jednostavno nabaviti tijekom cijele godine, a pun je željeza, kalcija, kalija i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidansa. Oni mogu smanjiti rizik od razvoja brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma.

Najbolje ga je jesti nekuhanog, kao salatu jer se kuhanjem uništavaju polifenoli i flavanoli iz listova. Neke vrste polifenola i flavonoida mogu smanjiti mogućnost razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti, piše Tportal.hr.

Kelj

Kelj ima jedinstven pomalo gorkast okus koji može varirati ovisno o sorti i načinu pripreme. Ako možete podnijeti takav okus kelja, njegovom konzumacijom u organizam ćete unijeti brojne važne mikronutrijente poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra, mangana i selena, a odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i K.

Nutricionisti savjetuju da kod pripreme kelja izbjegavate njegovo blanširanje i kuhanje jer tako smanjujete količinu minerala topivih u vodi te vitamina i fitokemikalija sadržanih u lišću.

Dakle, kelj možete jesti i nekuhan u salatama. Šalica nekuhanog kelja (21 g) sadrži samo devet kalorija.

Blitva

Treći po redu izbor nutricionista je blitva, povrće blago slatkastog okusa koje sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve ili oko 175 grama može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces zgrušavanja krvi i održavanje kostiju zdravima.

Blitva, čija stabljika ima različite boje, pa joj je zbog toga i okus različit, sadrži brojne važne minerale poput željeza, bakra, kalija i kalcija.

Raštika

Raštika je dobar izvor luteina koji je važan za zdravlje očiju. Obiluje vitaminima A i C te mineralima poput kalcija, željeza, cinka, bakra i selena, a i dobar je izvor vlakana. Kao i kod špinata, ovu vrstu kupusnjače možete kupiti tijekom cijele godine.

Rikula

Volite li zeleno lisnato povrće svježega, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog okusa, razmislite o dodavanju rikule na svoj tanjur. Ljudi je konzumiraju još od rimskog doba, a popularan je dodatak i pizzama.

Rikula, poznata i kao rukola, eruka ili ruga obiluje nitratima, za koje su studije pokazale da poboljšavaju sportski učinak. Rikula bogata vitaminima K i C, te kalcijem i polifenolima.

Rimska salata

Hrskava zelena salata blagog okusa puna je nutritivno bogatih sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala, poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B skupine, posebno važnog za vrijeme trudnoće). Ove su hranjive tvari neophodne za održavanje cjelokupnog zdravlja te jačanje i održavanje zdravoga imunosnog sustava.

Usto je duguljasta salata romana izvor vlakana, a zna se da ona smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.

Potočarka

Volite li svoje obroke obogatiti lisnatim povrćem posebna okusa, potočarka je za to izvrstan izbor. Ne samo zbog posebnog okusa već i zato što obiluje vitaminima A, B6, B12 i C te antioksidansima. Istraživanja su pokazala da bi potočarka mogla biti terapeutsko sredstvo za rak usne šupljine. 

Zanimljivo je da potočarka sadrži više vitamina C od naranče, više kalcija od mlijeka, više željeza od špinata i više folata od banane. 

Kineski kupus (bok choy ili pak choi)

Preferirate li lisnato povrće nježnijeg okusa i zadovoljavajuće teksture, kineski kupus odličan je izbor. Ova se vrsta kineskoga bijelog kupusa može koristiti u juhama, salatama ili jednostavno ispirjana kao prilog.

Bogata je vlaknima i raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zelenoi listovi kineskog kupusa pridonose održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, održavanju zdravlja vida, srca, dobroga krvnog tlaka, a istraživanja su pokazala da može biti korista u sprečavanju određenih tipova raka.

Uravnotežena prehrana vrlo je važna za zdravlje, a uvrstite li neke od nabrojenih vrsta lisnatog povrća u obroke to će vam pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i smanjite rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti, napisao je Swrajit Sarkar, viši predavač nutricionizma na londonskome Citiy Universityju. Članak je objavljen u časopisu The Conversation.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.