Regulatorno tijelo EU za lijekove

Odluka o booster dozi cjepiva J&J protiv covida-19 u roku od nekoliko tjedana

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
Odluka o booster dozi cjepiva J&J protiv covida-19 u roku od nekoliko tjedana
22.11.2021.
u 18:50
Traženo je odobrenje za korištenje booster doze jednokratnog cjepiva, cjepiva protiv covida-19 Janssen, koje se daje najmanje dva mjeseca nakon prve doze osobama starijim od 18 godina, priopćila je Europska agencija za lijekove
Pogledaj originalni članak

Regulatorno tijelo Europske unije za lijekove priopćilo je u ponedjeljak da procjenjuje podatke o booster dozi cjepiva protiv covida-19 od Johnson & Johnsona nakon prijave, a odluka bi mogla doći "u roku od nekoliko tjedana".

Traženo je odobrenje za korištenje booster doze jednokratnog cjepiva, cjepiva protiv covida-19 Janssen, koje se daje najmanje dva mjeseca nakon prve doze osobama starijim od 18 godina, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Suočena s porastom broja slučajeva covida-19, Europska unija je ubrzala proces odobravanja booster doze i održivih opcija liječenja osim cjepiva. Booster kampanje u početku su bile usmjerene na starije osobe i one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Europska unija je do sada dala mRNA cjepivima Pfizer-BioNTecha i Moderne zeleno svjetlo za treću dozu najmanje šest mjeseci nakon standardnog cijepljenja s dvije doze. Razmatra se i AstraZenecina booster doza.

Američki regulatori prošli su tjedan proširili odobrenje za booster doze cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne protiv covida-19 na sve potpuno cijepljene odrasle osobe, nakon što su prethodno odobrili dopunske doze cjepiva za sve primatelje J&J cjepiva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.