steinmeier

Odahnuo sam što je Savčenko oslobođena, ovo je sretan dan

Odahnuo sam što je Savčenko oslobođena, ovo je sretan dan
25.05.2016.
u 19:15
Pogledaj originalni članak

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da je "sretan i da je odahnuo" nakon što je oslobođena ukrajinska pilotkinja Nadja Savčenko, koja je gotovo dvije godine provela u zatvoru, a u srijedu je razmijenjena za dvojicu ruskih vojnika.

"To je lijepa vijest, na kojoj smo dugo radili i koju smo dugo čekali", rekao je Steinmeier, koji je također predsjedatelj Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) dok je zrakoplov sa Savčenko sletio u srijedu početkom poslijepodneva u Kijev.

Njemačka je početkom ožujka pozvala Rusiju da odmah iz humanitarnih razloga oslobodi ukrajinsku pilotkinju, osuđenu na 22 godine zatvora zbog ubojstva dvojice novinara na separastističkom istoku Ukrajine, koja je tada bila u štrajku glađu i žeđu.

Uhićena 2014. godina

Ona je uhićena početkom srpnja 2014. na ruskom teritoriju i optužena da je dostavila ukrajinskoj vojsci položaje dvojice novinara ruske državne televizije koji su ubijeni u minobacačkom napadu na separatističkom istoku Ukrajine u lipnju 2014. Savčenko je stalno odbacivala te optužbe i tvrdila da su ju uhitili proruski pobunjenici prije drame koja se dogodila novinarima.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je u srijedu pozdravila "dobru, dugo očekivanu vijest" nakon oslobođenja ukrajinske pilotkinje.

Nadja Savčenko je slobodna i vraća se u Ukrajinu, komentirala je na društvenoj mreži Twitter Mogherini i pozdravila dobru, dugoočekivanu vijest koju EU slavi s njezinom zemljom.

Istodobno je oslobođena ukrajinska vojna pilotkinja obećala u srijedu, nakon što je stigla u Kijev iz ruskog zatočeništva na temelju razmjene, da će se boriti za oslobađanje drugih Ukrajinaca koji se nalaze u ruskom zatočeništvu. "Učinit ću sve što je potrebno kako bi svaka osoba koja sjedi u zatočeništvu bila oslobođena", kazala je Ševčenko novinarima na aerodromu u Kijevu po dolasku iz Rusije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.