Vođa koji ima karizmu

Od glumca do ratnog vođe: Tko je Volodimir Zelenski?

Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES PRESS SER
Volodimir Zelenskij
Foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/REUTE
Volodimir Zelenskij
27.02.2022.
u 20:08
Zelenski se koristi svim prednostima moderne tehnologije, služi se društvenim mrežama, objavljuje svoje videe, izravno razgovara sa sunarodnjacima
Pogledaj originalni članak

Obranu Ukrajine predvodi Volodimir Zelenski - netipičan političar i predsjednik. Odmalena zainteresiran za medije i zabavu, poštovao je želju roditelja i stekao klasičnu naobrazbu - diplomu pravnog fakulteta odlučio je zanemariti i posvetiti se karijeri u području zabave. No, prije tri godine sve se promijenilo.

U 15 godina kazališne, filmske i televizijske karijere Zelenski je bio vrlo uspješan, no najpoznatiji je po ulozi u TV seriji "Sluga naroda" u kojoj je glumio srednjoškolskog profesora koji se jednog jutra probudio i saznao da je predsjednik države. Čini se da je ta uloga bila vrlo važna, jer se - očito - svjestan političkih previranja u zemlji, odlučio na sličan scenarij iz serije i 2019. kandidirao za predsjednika.

- Baš zato što nemam političkih repova iz prošlosti mislim da sam idealan kandidat za predsjednika. Smatram da je to moja životna misija, rekao je Volodimir Zelenski, kandidat za predsjednika, 6. veljače 2019., javlja HRT

I čini se da su njegovu želju i prepoznali, narod ga je izabrao velikom većinom. Predsjednik iz serije postao je stvarni predsjednik. I odmah se ozbiljno prihvatio posla koji je dotad samo uspješno ismijavao. Pokazalo se da je novi predsjednik mnogo više od običnog komičara s ekrana.

- Pet je godina prošlo otkako je Rusija okupirala ukrajinski Krim. I unatoč svim međunarodnim obećanjima naša zemlja i dalje sama brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. A novi sukobi itekako su mogući, istaknuo je Zelenski 25. rujna 2019.

I doista, sukob se dogodio, predsjednik glumac postao je ratni vođa. Vođa koji ima karizmu.

- Smatram da on uprizoruje sve ono što Putin nije. Dakle, on uprizoruje bliskost sa narodom, uprizoruje tu emociju žrtve, i emocije straha, u konačnosti, jer jučer je rekao možda je ovo zadnji put da me vidite živog, što daje još jaču ekspresiju. Dakle, on nije onaj klasičan političar koji je usmjeren samo na davanje činjenica, smatra Nikolina Borčić, stručnjakinja za političku komunikaciju.

Upravo tako, Zelenski se koristi svim prednostima moderne tehnologije, služi se društvenim mrežama, objavljuje svoje videe, izravno razgovara sa sunarodnjacima. Ne stidi se samoga sebe, svjestan je svojih slabosti, ali i snage, koja je običnom čovjeku u ovom trenutku itekako potrebna. I čini se da ga je upravo vojska prepoznala kao vođu - što je u ovom trenutku najvažnije.

- Predsjednik se izvrsno drži i doista je pravi vođa. Vojska ga cijeni i poštuje. Svima je nama jasno koji su Putinovi planovi, ali neće se ostvariti, navodi Mustapha Basseej, pripadnik ukrajinskih rezervista.

Predsjednik Zelenski po mnogočemu je političar nove generacije. Političar koji doista ima uporište u glasačkom tijelu. Jer nikada se nije pretvarao da je nešto što nije. A uloga predsjednika ratnika koju mu je dodijelila Moskva odnosno Putinova invazija - čini se da mu je životna.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.