SPAŠENO 10 OSOBA

Objavljena snimka spašavanja migranata iz minskog polja, jedna osoba u životnoj opasnosti

Foto: MUP
Foto: MUP
Foto: MUP
05.03.2021.
u 20:06
Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je snimku spašavanja preostalih migranata iz skupine koja je jučer pri pokušaju ilegalnog ulaska u Hrvatsku ušla u minski sumnjivo područje u šumi na području općine Saborsko.

Kako su izvijestili danas, očevidom je utvrđeno da je skupina stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku. Muškarac mlađe životne dobi nagazio je na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz skupine ozlijeđene od eksplozije.

Nakon zaprimljene dojave policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog ozlijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru. Tijekom jučerašnjeg dana pripadnici ATJ Lučko detaljno su helikopterom pretraživali teren iz zraka sa ciljem lociranja ostalih osoba iz grupe.

S obzirom da su ih locirali na minski sumnjivom području u dubini šume između naselja Modruš i Lička Jesenica u ranim večernjim satima, uvjeti nisu dozvoljavali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici, putem razglasa iz helikoptera,  na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć. U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom da su bile ozlijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Iz Ministarstva ističu da zajedno s policijom  još od 2018. godine intenzivno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.

Ponovno su pozvali međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Konkretno stradavanje migranata je dokaz da ulazak u RH izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.