predsjednik Srbije

Nikolić: Novi rat na Balkanu nije moguć

Nikolić: Novi rat na Balkanu nije moguć
26.01.2017.
u 07:55
"Nemoguće je otvarati ratove i nemoguće je naći političare koji ratove žele", rekao je Nikolić
Pogledaj originalni članak

Rat nije moguć, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanje portugalskih novinara u Lisabonu je li moguć novi rat na Balkanu i istaknuo da je nemoguće naći političare koji ratove žele.

"Nemoguće je otvarati ratove i nemoguće je naći političare koji ratove žele", rekao je Nikolić, navodeći da Srbija od 2012. godine vodi otvorene i iskrene razgovore s Albancima u Prištini u želji da život na Kosovu bude sigurniji za sve građane, donosi Fonet. 

Prema njegovim riječima, sve ingerencije države dogovorima u Bruxellesu prenijete su privremenoj administraciji u Prištini kao izvorne nadležnosti.  

"Mislim da smo tu već došli do kraja i da Priština, osim neovisnosti koju od Srbije nikad neće dobiti, nema više šta ni da traži", naglasio je Nikolić. 

Predsjednik Srbije je ocijenio da ne postoji tema koju Srbija nije pozitivno riješila za Prištinu, ali da postoje teme koje Priština nije pozitivno riješila za Srbe na Kosovu, a koje su dogovorene u Bruxellesu.

"Pojava specijalnih snaga prištinske adminstracije na sjeveru Kosova, gdje nisu smjeli da se nađu bez saglasnosti Kfora i lokalne zajednice, bila je znak da su Albanci spremni da ratuju", rekao je Nikolić. 

On je dodao da je Srbija učinila još jedan napor da do sukoba ne dođe. 

"O tome smo u Bruxellesu detaljno razgovarali. Stavovi su nepomirljivi, Albanci neće odustati od neovisnosti, Srbija tu neovisnost nikada neće priznati", istaknuo je Nikolić ocjenjujući da je loše ako više nema o čemu da se dogovara. 

"Ako to znači da više ne možemo ni o čemu da se dogovaramo, onda je to loše i zato trebamo dijalog neprestano držati otvorenim, bez obzira što su stavovi izravno suprotstavljeni", zaključio je Nikolić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.