HOTSPOT EUROPE

Nigdje u Europi za Staru godinu neće biti tako toplo kao u Austriji: Očekuju i do 20 stupnjeva Celzijevih

Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
Nigdje u Europi za Staru godinu neće biti tako toplo kao u Austriji: Očekuju i do 20 stupnjeva Celzijevih
29.12.2022.
u 17:36
Ako se prognoza doista obistini, Austrija će postići novi rekord odnosno srušiti stari, postignut prošle godine, kada je na Staru godinu u Berndorfu u Donjoj Austriji zabilježena rekordna temperatura od 18,3 stupnja Celzija, a na Novu godinu 1.1.2022. u Köflachu u Štajerskoj, čak 18,8 stupnjeva
Pogledaj originalni članak

Austrijski meteorolozi najavili su za Staru godinu i doček Nove godine u Austriji izuzetno toplo vrijeme “kao nigdje u Europi”.  I dnevnu temperaturu od čak 18 do 20 stupnjeva Celzija. To znači, kako pišu domaći mediji da će Austrija 31. prosinca biti temperaturni “Hotspot Europe”. U Austriji će, prema prognozi vremena,  za Silvestrovo odnosno na Staru godinu, biti toplije nego u Italiji, Grčkoj ili u Španjolskoj, tvrde domaći meteorolozi. 

“Samo tamo gdje će biti magle, ostati će hladnije, s temperaturom zraka oko 6 stupnjeva Celzija”, rekla je Sabina Marth iz Središnjeg austrijskog državnog zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG). Ako se prognoza doista obistini, Austrija će postići novi rekord odnosno srušiti stari, postignut prošle godine, kada je na Staru godinu u Berndorfu u Donjoj Austriji zabilježena rekordna temperatura od 18,3 stupnja Celzija, a na Novu godinu 1.1.2022. u Köflachu u Štajerskoj, čak 18,8 stupnjeva Celzija. Dakle, ove godine moguće je obaranje dvostrukog rekorda s prelaska iz Stare u Novu godinu, ističu mediji.

Napominju kako su meteorolozi za 31. prosinac prognozirali dnevnu temperaturu zraka između 5 i 10 stupnjeva u prijepodnevnim satima, te 18 do 20 stupnjeva u popodnevnim. Nova bi godina trebala osvanuti uz temperaturu od 4 do 17 stupnjeva Celzija.

U svakom slučaju, nigdje traga zimi, unatoč kalendaru. Mediji ističu kako je promjena klime, odnosno zatopljenje, sve vidljivije iz godine u godinu i kod Božićnih i Novogodišnjih blagdana. S time se slaže i stručnjak austrijskog ZAMG-a Alexander Orlik koji je za medije rekao kako je “trend sve toplijeg vremena za Božić postao sve prepoznatljiviji”.

“Potvrda toga je i usporedba temperatura zraka u razdoblju od 1961. do 1990. s onima u razdoblju od 1991. do 2020. godine koja je pokazala da je u glavnim gradovima austrijskih pokrajina (opp. a ima ih devet), postalo toplije do 2,5 stupnja Celzija”, naglasio je austrijski ekspert za meteorološka zbivanja Orlik. Mediji ističu da tko ove godine za Silvestrovo želi uživati u toplini, mora doći u Austriju, bez obzira što je ona alpska zemlja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.