OPASNI POTEZ

NATO ozbiljno zabrinut zbog formiranja vojske na Kosovu

Foto: Reuters/ PIXSELL
NATO ozbiljno zabrinut zbog formiranja vojske na Kosovu
08.03.2017.
u 21:17
'Objasnio sam da jednostrani koraci poput ovoga nisu od pomoći, i pozvao sam kosovske vlasti da ostanu u bliskom kontaktu s Beogradom', rekao je Stoltenberg nakon telefonskog razgovora s kosovskim čelnicima.
Pogledaj originalni članak

NATO je 'ozbiljno zabrinut' zbog namjere Kosova da transformira svoje sigurnosne snage u vojsku, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kosovskim čelnicima te upozorio da će NATO 'razmotriti razinu svojeg angažmana' bude li prijedlog prihvaćen, piše Tportal.hr.

Stoltenberg je razgovarao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom nakon što je u utorak u parlamentu predstavljen nacrt zakona kojim se nastoji razviti vojska iz postojećih snaga, koje su trenutno naoružane lakim oružjem.

NATO je podržavao sigurnosne snage, savjetovao ih o izgradnji kapaciteta, obuci i vodstvu.

'Objasnio sam da jednostrani koraci poput ovoga nisu od pomoći, i pozvao sam kosovske vlasti  da ostanu u bliskom kontaktu s Beogradom', rekao je Stoltenberg nakon telefonskog razgovora s kosovskim čelnicima.

'Ako se mandat KSF (Kosovskih sigurnosnih snaga) sada razvije na predloženi način, NATO će morati razmotriti razinu svojeg angažmana, pogotovo u uvjetima izgradnje kapaciteta', kazao je.

Zakon je izazvao oštre reakcije Beograda koji upozorava da bi kosovske oružane snage mogle destabilizirati regiju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.