Ingenuity

NASA-in helikopter opet uspješno letio po Marsu, poslao je novu snimku

Foto: NASA
NASA-in helikopter opet uspješno letio po Marsu, poslao je novu snimku
22.04.2021.
u 21:52
"Helikopter na Marsu uspješno je završio svoj drugi let i pritom snimio crno-bijelu fotografiju svojom navigacijskom kamerom. Popeo se na veću visinu, dulje je letio te izveo bočno letenje", napisali su na Twitteru djelatnici NASA-e
Pogledaj originalni članak

NASA-in minijaturni helikopter Ingenuity danas je uspješno obavio svoj drugi let iznad površine Marsa, samo tri dana nakon što je ušao u povijest zbog prvog kontroliranog leta na nekom drugom planetu u našem Sunčevom sustavu.

Povijesni let u ponedjeljak trajao je 39 sekundi, a Ingenuity težak oko 1.8 kilograma poletio je do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Crvenog planeta.

Foto: NASA

Danas je pak helikopter letio čitave 52 sekunde te imao složeniji plan letenja, piše Space.com.

"Helikopter na Marsu uspješno je završio svoj drugi let i pritom snimio crno-bijelu fotografiju svojom navigacijskom kamerom. Popeo se na veću visinu, dulje je letio te izveo bočno letenje", napisali su na Twitteru djelatnici NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory, prenosi Index.hr. 

Ingenuity se tijekom današnjeg plana leta trebao uzdići na visinu od 5 metara, neko vrijeme lebdjeti na mjestu, a zatim se pomaknuti bočno za 2 metra. Nakon toga je opet trebao letjeti na jednom mjestu, snimati okruženje kamerom u boji, a zatim se spustiti na tlo.

NASA-in rover Perseverance promatrao je i snimao cijelu ovu današnju akciju s udaljenosti od 64 metra. Njegove snimke počele su stizati na Zemlju u 15:20.

Foto: NASA

Mars ima jednu trećinu gravitacije koju imamo na Zemlji, a atmosfera je iznimno rijetka, s 1% gustoće kakva je na Zemlji. Ovi faktori otežavaju kontrolirani let na Marsu, piše CNN.

Helikopter je već poslao crno-bijelu fotografiju s ovog drugog leta na kojoj se vidi sjena helikoptera iznad površine Marsa.

NASA će tijekom sljedećeg tjedna pokušati provesti još tri kontrolirana leta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.