Advokat:

Nadežda Savčenko mogla bi umrijeti prije presude

Foto: FENA
Nadežda Savčenko mogla bi umrijeti prije presude
09.03.2016.
u 14:53
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska vojna pilotkinja  na suđenju u Rusiji zbog ubojstva dvoje ruskih novinara mogla bi umrijeti prije nego što je ruski sud osudi jer se njeno zdravstveno stanje pogoršava zbog štrajka glađu, izjavio je njen advokat.

Nadežda Savčenko (34), zarobljena je u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014. tijekom borbi između ukrajinskih snaga i proruskih separatista i predana je ruskim vlastima. Ona negira kako je počinila bilo šta protuzakonito.

Pilotkinja vojnog  helikoptera, koja se suočava s kaznom zatvora od 25 godina ako bude proglašena krivom, postala je nacionalni junak za mnoge u Ukrajini koji je smatraju simbolom prkošenja Kremlju.

Nikolaj Polozov, odvjetnik Savčenko, izjavio je u srijedu kako ona pati od srčanih problema i groznice otkako je prestala jesti i piti prošlog tjedna u znak protesta zbog, kako ga je nazvala, "šou suđenja", prenosi Reuters.

Ruski sud u južnoj regiji Rostov na Donu priopćio je u srijedu da će osuditi Savčenko 21. i 22. ožujka, prenosi Fena.

- Njen život je u opasnosti. Kao advokatima naš glavni zadatak je sada da omogućimo ukrajinskim doktorima da dođu do nje i da nadziru stanje njenog zdravlja - izjavio je Polozov za Reuters.

Pojavljujući se u sudnici u srijedu, Savčenko je izgledala prkosno dok se kretala prema klupi u staklenom kavezu za optuženike podižući srednji prst prema sudiji, kako je prikazano na snimku postavljenom na internetu. 

- Ne prihvaćam krivicu niti priznajem presudu ruskog suda - izjavila je ona u sudnici, sudeći po prevodu s ukrajinskog koji je pročitao jedan od njenih odvjetnika.

Polozov je kazao kako Savčenko namjerava nastaviti štrajk glađu dok se ili vrati u Ukrajinu ili joj se obeća da će uskoro biti poslana u svoju zemlju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova izjavila je u srijedu kako Rusija nije održala rasprave o predaji Savčenko Ukrajini i kako to neće ni učiniti dok sud ne objavi presudu.

Portparol Kremlja izjavio je kako je neprihvatljivo da bude uplitanja u sudski proces protiv Savčenko.

Ruski tužitelji tvrde kako je u lipnju 2014. godine, tijekom sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini, Savčenko pomogla u naređivanju artiljerijske vatre u regiji Luganska u kojoj je artiljerijska granata ubila dvoje ruskih televizijskih novinara.

Njeni odvjetnici tvrde da vrijeme i lokacija poziva s njenog mobitela osporavaju te navode. U vrijeme incidenta Savčenko je bila u borbi s kopnenom jedinicom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.