PAPA U MAROKU

Migrante treba promatrati kao osobe, a ne kao brojke

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Migrante treba promatrati kao osobe, a ne kao brojke
01.04.2019.
u 17:37
Franjo sporazum vidi kao važan korak naprijed za međunarodnu zajednicu, ali i kao dokument koji pomaže da vidimo kako nije riječ samo o migrantima nego i o licu koje želimo dati našem društvu
Pogledaj originalni članak

Crkva mora ući u dijalog ne zbog mode, a još manje zbog strategije za povećanje broja vjernika, kazao je papa Franjo u Rabatu jučer, tijekom susreta s članovima ekumenskog vijeća drugog i posljednjeg dana svoga posjeta Maroku. Problem kršćana nije neznatni njihov broj (u Maroku od 35 milijuna stanovnika ima samo oko 30.000 katolika, što nije ni jedan postotak), oni moraju uvijek razgovarati, kazao je Franjo i citirao svoga prethodnika Benedikta XVI., koji je kazao kako broj vjernika ne raste zbog prozelitizma, već zbog privlačnosti. 

U ime ljudskog bratstva

Dijalog se može svakodnevno ostvariti “u ime ljudskog bratstva koje grli sve ljude, ujedinjuje ih i čini ih jednakima”, kazao je Franjo. Na početku svojeg apostolskog pohoda Maroku, što je njegovo 28. putovanje izvan Italije i kojim je posjetio 42 države, Franjo se obratio građanskim vlastima, diplomatskom zboru i marokanskom narodu zahvalivši kralju Muhamedu VI. za poziv i dobrodošlicu. Podsjetio je i na povijesni susret Franje Asiškoga i sultana al-Malika al-Kamila prije 800 godina. Taj nam proročki događaj pokazuje da su susret i ispružena ruka za čovječanstvo, put mira i sklada, kazao je Franjo i naglasio kako se danas od jednostavne tolerancije mora prijeći na poštovanje drugih. Riječ je o upoznavanju i prihvaćanju drugoga u posebnostima njegove vjere i različitosti, u odnosu koji je obilježen dobrohotnošću i traženjem onoga što možemo učiniti zajedno. 
Pravi dijalog koji želimo razviti navodi nas na razmišljanje o svijetu u kojem živimo kao o našem zajedničkom domu. Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama, koja je također održana u Maroku, još je jednom pokazala svijest mnogih naroda o potrebi zaštite planeta. Papa se susreo i s migrantima u Caritasovu biskupijskom centru u Rabatu. Migrante treba promatrati kao osobe, a ne kao brojke.

– Ozbiljna migracijska kriza s kojom se suočavamo hitan je poziv svima da traže konkretne načine za iskorjenjivanje uzroka koji prisiljavaju mnoge ljude da napuste svoju zemlju, svoju obitelj i često se nalaze marginalizirani, odbačeni – rekao je Franjo. Izrazio je još jednom svoju bliskost sa svim migrantima. 
– Dragi prijatelji migranti, Crkva je svjesna patnji kroz koje prolazite na svome putovanju i ona pati s vama. Svako ljudsko biće ima pravo na život, svaka osoba ima pravo sanjati i pronaći svoje mjesto u našem zajedničkom domu.

Pravo na budućnost

Svaka osoba ima pravo na budućnost – istaknuo je Franjo, koji je govorio o Globalnom kompaktu ili sporazumu koji je usvojen na međuvladinoj konferenciji održanoj u Marrakechu u prosincu 2018. Naglasio je važnost tog dokumenta te istaknuo kako je to “važan korak naprijed za međunarodnu zajednicu“. Papa kaže kako taj sporazum pomaže da vidimo da “nije riječ samo o migrantima“, nego o licu koje želimo dati našem društvu i o vrijednosti ljudskog života.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.