3 milijuna boravišnih dozvola

Koji stranci najviše žele doći u EU: Zbog posla, najviše stranaca primila Poljska

Koji stranci najviše žele doći u EU: Zbog posla, najviše stranaca primila Poljska
14.08.2022.
u 09:39
Pogledaj originalni članak

Ukrajinci su lani prije rata dobili najviše prvih dozvola za boravak u Europskoj uniji prvenstveno radi zapošljavanja – od gotovo tri milijuna dozvola za boravak strancima izvan EU, Ukrajincima ih je izdano čak 876 tisuća.

Nakon Ukrajinaca kojima je EU lani izdao najviše boravišnih dozvola među prvih deset država izvan Unije slijede u daleko manjem broju Marokanci, Bjelorusi, Indijci, Rusi, Brazilci,Turci, Kinezi, Sirijci i Amerikanci. Pokazuju to podaci Eurostata.

U Francusku na studij

EU inače izdaje dozvole boravka strancima radi zapošljavanja, obrazovanja, obiteljskih te drugih razloga, uključujući azil i supsidijarnu zaštitu, no lani je dozvola za boravak nedržavljanima EU izdala najviše zbog zapošljavanja – 1,3 milijuna, što je čak 47% više takvih dozvola u usporedbi s 2020.

Kad je riječ o Ukrajincima koji su vodeći po useljavanju u EU, lani je njih 88% došlo u Uniju zbog posla, no, čak 727 tisuća Ukrajinaca primila je Poljska. Ta je država tako primila 83% svih Ukrajinaca koji su 2021. dobili dozvolu boravka u EU. Dakle, Poljska je izdala najviše boravišnih dozvola strancima izvan EU i to ukupno njih 967.300 (33%), a ujedno je izdala i najviše dozvola za boravak strancima zbog zapošljavanja, čak njih 790.100.

Nakon Poljske po broju izdanih dozvola za boravak strancima izvan EU slijede Španjolska (371.800), Francuska (285 200), te Italija (274.100). Španjolska je, pak, lani izdala najviše boravišnih dozvola strancima zbog obiteljskih razloga, njih 159 tisuća, od čega ih se gotovo polovica odnosi na Marokance.

Inače, Marokanci po broju dobivenih dozvola za boravak u EU (150 tisuća) zaostaju daleko iz Ukrajinaca, a u Uniju dolaze najviše zbog obiteljskih razloga i to prvenstveno u Španjolsku i Francusku. Zbog obiteljskih razloga u EU je lani primljeno 708 tisuća stranaca izvan EU, zbog obrazovanja njih 354 tisuće, a zbog ostalih razloga uključujući azil i supsidijarnu zaštitu 555 tisuća.

Francuska je u EU, pak, izdala najviše dozvola boravka strancima zbog studija, 90,6 tisuća i već godinama prednjači po privlačenju mladih zbog obrazovanja, a prije Brexita to je bila Britanija. Francuska je, također, nakon Španjolske i Italije izdala najviše prvih dozvola za boravak strancima izvan EU zbog obiteljskih razloga, dok je Poljska, prva zemlja i po izdavanju najviše boravišnih dozvola zbog drugih razloga (azil i supsidijarnu zaštita), njih 120,5 tisuća.

Kinezi se dolaze obrazovati

Inače na Ukrajince, te Marokance, koji su kako smo naveli dobili 150 tisuća boravišnih dozvola, te Bjeloruse (149.000) otpada 40% svih lani izdanih prvih boravišnih dozvola u EU. Kao i Ukrajinci i 88% Bjelorusa je otišlo u Poljsku. Indijcima je lani u EU izdano 110,6 tisuća boravišnih dozvola, od toga 41% zbog posla, dok ih je 24 tisuće došlo radi studija.

Rusi su dobili 86,8 tisuća boravišnih dozvola u EU, Brazilci 71 tisuću, Turci 67 tisuća, Kinezi 65,5 tisuća, Sirijci 64 tisuće te Amerikanci 57 tisuća boravišnih dozvola. Kinezi i Amerikanci u EU primarno dolaze radi obrazovanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.