NALAZI MINISTARSTVA

Kod uginulih labudova na Jarunu i Bundeku otkrivena ptičja gripa

Foto: Luka Stanzl/PIXSEL
Kod uginulih labudova na Jarunu i Bundeku otkrivena ptičja gripa
27.01.2017.
u 17:10
Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru
Pogledaj originalni članak

Kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu utvrđen je virus ptičje gripe, a isti je virus pronađen i kod uginulog labuda na Bundeku, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske. 

– Kod uginulog labuda pronađenog 4. siječnja 2017. godine na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8.  Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog 12. i  15. siječnja, također na Jarunu, dok ostale lešine labudova pronađene kasnije, nisu bile prikladne za testiranje. U jedinom pronađenom uginulom labudu na Bundeku (23. siječnja) utvrđen je virus H5N8. Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu)- Virovitičko- podravska županija. Ukupno se radi o 28 divljih ptica. – priopćeno je iz Ministarstva.

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru. 

– Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice" – ističu u Ministarstvu. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.