UKRAJINA

Kličko: Janukovič je napustio Kijev

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Kličko: Janukovič je napustio Kijev
22.02.2014.
u 10:18
Ultranacionalisti su pozvali prosvjednike da napadnu predsjednikov ured u 10 sati po lokalnom vremenu ako Janukovič ne odstupi.
Pogledaj originalni članak

Jedan od oporbenih vođa Vitalij Kličko kazao je da je ukrajinski predsjednik napustio Kijev, javlja AFP, prenosi Yahoo News. Kličko je također pozvao parlament da usvoji rezoluciju kojom se poziva da Janukovič dmah podnese ostavku.

Također predsjednik ukrajinskog parlamenta Volodymyr Rybak danas je podnio ostavku, prenosi BBC. Uredi predsjednika Janukoviča u Kijevu nisu čuvani, a prosvjednici navodno potpuno kontroliraju okrug gdje je vlada.

8:40 Deseci tisuća prosvjednika ostali su na Trgu neovisnosti u Kijevu unatoč sporazumu između predsjednika Viktora Janukoviča i vođa opozicije o rješavanju političke krize. Mnogi prosvjednici kažu da je sporazum čini premalo kako bi se riješili njihovi problemi. Ultranacionalisti su pozvali prosvjednike da napadnu predsjednikov ured u 10 sati po lokalnom vremenu ako Janukovič ne odstupi, prenosi Sky News.

Podsjetimo, troje opozicijskih lidera u sjedištu predsjednika u Kijevu potpisali su jučer sporazum o rješavanju krize s Viktorom Janukovičem. Potpisivanje je uslijedio nakon što je Janukovič najavio prijevremene izbore i formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Potpisivanju su svjedočili ministri vanjskih poslova Europske unije koji su posredovali pri sklapanju dogovora.

Prema sporazumu, u 48 sati mora se napisati prijedlog zakona po kojem će se odbaciti sadašnji ustav, a ponovno će na snagu stupiti onaj iz 2004. godine. Nadalje, stvorit će se vlada nacionalnog jedinstva, smanjit će se predsjedničke ovlasti i održat će se prijevremeni izbori. U dogovoru se poziva i na pokretanje istrage o nasilju na ulicama. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.