loš početak

Kina slabi juan, a posljedice osjećaju svjetska tržišta kapitala

Foto: Pixsell
Kina slabi juan, a posljedice osjećaju svjetska tržišta kapitala
07.01.2016.
u 07:45
Pad burzi prelio se na sva tržišta, a ulagače su dodatno obeshrabrile naznake slabljenja američkog gospodarstva
Pogledaj originalni članak

Nakon potonuća kineskih burzi u ponedjeljak pa i zatvaranja Šangajske burze, što se potom prelilo i na europske i američke burze, Kineska središnja banka ulila je u utorak kroz repo aukcije u financijski sustav oko 20 milijardi dolara kako bi stabilizirala tržište dionica. Riječ je o najvećoj financijskoj injekciji od rujna, no koja nije pretjerano ohrabrila ulagače.

U srijedu je juan pao na najnižu razinu u posljednjih pet godina, nakon što je tamošnja središnja banka ukazala da više nema tolikog otpora prema deprecijaciji juana, a u cilju zaustavljanja slabljenja gospodarske aktivnosti u toj zemlji.

– Kina je sigurno ponovno u fokusu i ponavlja se nervoza od kolovoza – rekao je za Bloomberg Didier Duret, analitičar u ABN AMRO NV.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a analitičari vide mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, kako bi se potaknuo izvoz, a što će biti prijetnja tržištima cijele godine. 

– Kineske vlasti možda pokušavaju poduprijeti gospodarstvo i ojačati izvoz, što će pomoći dijelu gospodarstva, ali će žrtva biti netko drugi – komentirao je za Bloomberg Koichi Kurose, glavni tržišni strateg u Resona Bank Ltd. 

Na ulagače je loše utjecala i naznaka slabljenja američkog gospodarstva, a što je najvećim dijelom posljedica pada cijene nafte, odnosno smanjenje potrošnje naftnih kompanija te jakog dolara koji šteti izvozu.  

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.