Sjeverna Koreja

Kim Jong-un Južnoj Koreji nudi pregovore

Foto: Reuters (Ilustracija)
Kim Jong-un Južnoj Koreji nudi pregovore
02.01.2015.
u 09:16
Pogledaj originalni članak

Novogodišnji govor sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una bio je potpuno iznenađujući. On je, naime, ponudio da s Južnom Korejom započne ozbiljne pregovore, i to na najvišoj razini. “Ako svi preduvjeti budu zadovoljeni, spreman sam se s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye sastati u Pyongyangu, Seoulu ili u nekim drugim gradovima u našim zemljama”, kazao je Kim u svojem obraćanju naciji.

Južnokorejska strana pozdravila je ovaj nenadani obrat, a ministar za proces ujedinjenja dviju Koreja Ryoo Kihl-yae kazao je kako se nada da će u bliskoj budućnosti dvije zemlje započeti smislene pregovore u kojima će se iznaći rješenja nekih problema koji muče obje zemlje.

“Mislim da više ne možemo tolerirati i prihvaćati ove tragične podjele. Ovisno o raspoloženju i okolnostima, možemo početi pregovarati, čak i na najvišoj razini”, kazao je Kim Jong-un. No u svom govoru on je ipak osudio održavanja redovitih vojnih vježbi koje zajednički organiziraju Južna Koreja i Sjedinjene Države.

Posljednja runda pregovora, vođena u veljači prošle godine, rezultirala je susretima obitelji koje su bila razdvojene od 1953. godine, odnosno od kraja Korejskog rata. No proces pregovaranja prekinut je nakon što je Pyongyang optužio Južnu Koreju da ne čini ništa kako bi spriječila političke aktiviste da balonima u Sj. Koreju šalju političke letke.

Iako se radi o čudnom i neočekivanom obratu, on bi mogao biti posljedica indirektnih najava iz Kine koja poručuje da više ne želi tolerirati Kimovu samovolju i incidente. (maš)

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.