DEUTSCHE WELLE

Kako uopće platiti za stan u Njemačkoj?

Foto: Gulliver/Thinkstock
Kako uopće platiti za stan u Njemačkoj?
23.07.2017.
u 13:00
Iako je pristupačnih stanova, pogotovo u velikim gradovima, sve manje, politiku ovaj problem pretjerano ne zanima.
Pogledaj originalni članak

Živjeti u unajmljenom stanu u njemačkim gradovima polako postaje luksuz. No manjak stanova ne igra nikakvu ulogu u predizbornoj kampanji. Makar je situacija kritična, rješenje nije na vidiku. 

Za 30 eura se u Njemačkoj npr. može kupiti jedan srednje veliki buket cvijeća ili namirnice za nekoliko dana, kompjutersku igricu, knjigu…Ili toliko, prema studiji časopisa Finanztest stoji mjesečno samo jedan jedini četvorni metar stana u najboljem dijelu Münchena. Za stan od stotinjak metara to znači najam od 3.000 eura mjesečno. Bez režija, piše Deutsche Welle.  

Jedva ispod 11 eura "po kvadratu" Ovo je ekstremni primjer jer se radi o najskupljem gradu u Njemačkoj i dobrom položaju i opremi stana. No prosječna cijena unajmljenog stana je posljednjih godina u Njemačkoj porasla do neslućenih visina. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u Münchenu, ali i ostalim atraktivnim većim gradovima poput Kölna, Hamburga, Düsseldorfa, Stuttgarta, Frankfurta ili Berlina se popela na preko 10 eura. U Münchenu je prosjek 11,18 eura. 

I za one koji se odluče na kupnju stana situacija nije mnogo drugačija: 3.500 eura po četvornom metru nije rijetkost, a cijene vrtoglavo rastu jer je i potražnja nezapamćena. Jagma za velikim gradovima je posljedica procesa reurbanizacije. "Više od pola pripadnika jednog naraštaja u međuvremenu studira. A ne studira se na selu nego u većim gradovima. Jasno je gradovi privlače mlade", kaže Susane Heeg, profesorica za geografski urbanizam na Sveučilištu u Frankfurtu. Tko si to može priuštiti, nakon studija i ostaje u gradu.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.