tvrtka objavila

Johnson & Johnson zaustavio ispitivanje cjepiva nakon što se jedan sudionik razbolio

Johnson & Johnson zaustavio ispitivanje cjepiva nakon što se jedan sudionik razbolio
13.10.2020.
u 12:56
Pogledaj originalni članak

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je da je privremeno zaustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv bolesti COVID-19, nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

- Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19, uključivo kompletno ispitivanje u 3. fazi, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog pacijenta, navodi tvrtka u priopćenju, prenosi Hina. 

Zbog tog prekida zatvoren je sustav prijava putem interneta preko kojeg su se tražili sudionici za 3. fazu, a sazvan je i neovisan odbor za sigurnost pacijenata.

- Neželjeni događaji očekivani su dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega, kaže Johnson & Johnson.

Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi je li neželjeni događaj povezan s lijekom ili cjepivom koji se procjenjuju i je li moguće nastaviti ispitivanje. Dobrovoljce za 3. fazu Johnson & Johnson je počeo tražiti potkraj rujna, kako bi skupio ukupno 60.000 sudionika na više od 200 mjesta u SAD-u i drugim zemljama, objavili su kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.

Ispitivanja su se, osim u SAD-u, provodila u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici.

Johnson & Johnson je 10. kompanija u svijetu koja je došla do treće faze kliničkog ispitivanja. Tvrtka nije objavila druge pojedinosti, ali je navela da su neki sudionici primali placebo te da tek treba utvrditi što je primao dobrovoljac koji se razbolio.

U rujnu je kliničko ispitivanje cjepiva protiv bolesti COVID-19 koje su razvijali AstraZeneca i Sveučilište Oxford, a smatralo se jednim od onih koja su najviše obećavala, također prekinuto nakon što su se kod britanskog sudionika pojavile neobjašnjive nuspojave.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.