skandal u poljskoj

Javnost bijesna nakon što je saznala da su se poznate osobe cijepile prije rizičnih skupina

Javnost bijesna nakon što je saznala da su se poznate osobe cijepile prije rizičnih skupina
02.01.2021.
u 09:09
Pogledaj originalni članak

Pokušaj Medicinskog sveučilišta u Varšavi da podigne svijest o važnosti cijepljenja protiv Covida-19 mogla bi se toj ustanovi obiti o glavu jer se postavlja pitanje zašto su poznate osobe dobile cjepivo prije rizičnih skupina.

Skandal je počeo u čevrtak kada je Medicinsko sveučilište iz Varšave objavilo da je primilo dodatnih 450 doza cjepiva kojima valjanost istječe u ponoć na Novu godinu.

Sveučilište je odlučilo brzo iskoristiti cjepivo, a istodobno povećati svjesnost o važnosti cijepljenja tako što će inokulirati 300 zaposlenika.

Drugih 150 doza raspoređeno je na članove obitelji zaposlenika, na neke pacijente te na 18 "poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture". 

Poznate osobe redom su prihvatile prijedlog da budu ambasadori cijepljenja.

Glasnogovornik sveučilišta nije želio poljskoj novinskoj agenciji PAP otkriti imena poznatih osoba. 

No izgledi da dobro umrežene osobe preskoče liniju i svrstaju se među prve primatelje ozlojedila je javnost. Cjepiva nema dovoljno i  većina država izradila je plan cijepljenja dajući prednost rizičnim skupinama i medicinskom osoblju. 

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski najavio je provjere i kazao da bi nepoštivanje procesa bilo bi apsolutno neprihvatljivo te je u petak najavio da će odgovorne osobe snositi posljedice.

Prema poljskom planu prvi se trebaju cijeniti medicinski djelatnici, prenosi Hina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.