neslužbeni rezultati

Izbori u Sloveniji: Ipak se ide u drugi krug?

Foto: Reuters/Pixsell
Izbori u Sloveniji: Ipak se ide u drugi krug?
22.10.2017.
u 19:18
Izlazak glasača na birališta danas je bio manji nego na predsjedničkim izborima 2012. godine
Pogledaj originalni članak

Prema neslužbenim privremenim rezultatima predsjedničkih izbora u Sloveniji, nakon što je prebrojano nešto više od 60 posto glasova, čini se da će za odluku o tome tko će biti predsjednik Slovenije u idućih pet godina ipak biti potreban drugi krug, premda su izlazne ankete predvidjele pobjedu sadašnjeg predsjednika Boruta Pahora već u prvome krugu.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima nakon više od 60 posto prebrojanih glasova Pahor ima 47 posto glasova, a gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec 25 posto.

Predsjednik državnog izbornog povjerenstva rekao je večeras u izjavi za RTV Slovenija da takav trend sugerira da će ipak biti potreban drugi krug izbora jer se odnos između Pahora i Šarca već jedno vrijeme ne mijenja, ali da drugi krug izbora ipak ne može najaviti jer treba pričekati kraj prebrojavanja, ali i listiće onih koji su glasovali poštom koji će tek stići. Najvjerojatnije je da će već u večernjim satima biti jasnije je li drugi krug izvjestan.

Pahor je u izjavi nakon objave djelomičnih neslužbenih rezultata kazao da i on misli da će biti potreban još jedan krug i da unatoč tome što je vjerojatno dobio manje od polovice glasova rezultat smatra poticajnim s obzirom na skeptičnost i nepovjerenje birača u politiku, te da će se potruditi da u drugom krugu osvoji još veće povjerenje.

Zahvaljujući biračima na velikom broju glasova koji su mu dali, Pahor je rekao kako očekuje da će u drugom krugu izbora biti više rasprave o budućnosti, a manje o prošlosti. Projekcija koju je odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati objavila RTV Slovenija, temeljem ispitivanja birača u zadnjih nekoliko dana i na dan izbora, najavljivala je pobjedu Pahora već u prvom krugu.

Tri sata prije zatvaranja birališta glasovala samo trećina birača

Na današnje predsjedničke izbore u Sloveniji je do 16 sati, tri sata prije zatvaranja birališta, izašlo 32,02 posto od nešto preko 1,7 milijuna upisanih birača, objavila je kasno popodne državna izborna komisija. Izlazak glasača na birališta danas je bio manji nego  na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Tada je do 16 sati glasovalo 35,32 posto upisanih, a do 19 sati 46,68 posto, dok je u drugom krugu izbora u kojemu je tada Borut Pahor pobijedio protukandidata Danila Tuerka glasovalo samo oko 42 posto birača.

Vrlo slab odaziv birača na izbore na kojima Slovenci po šesti put biraju predsjednika države član izbornog povjerenstva Peter Golob pripisao je na konferenciji vrlo lošem i kišnom vremenu koje je mnoge zadržalo kod kuće.

Najveći postotak birača koji su glasovali zabilježen je u Kranju, a najniži u Mariboru, a slaba izlaznost je i u Ljubljani, potvrdilo je izborno povjerenstvo. Izlaznost na izbore u Sloveniji je zadnjih desetak godina u stalnom padu, osobito kad je riječ o izboru predsjednika jer se toj funkciji kod običnih birača obično ne pripisuje veliko značenje i utjecaj na političke promjene.

Odmah nakon zatvaranja birališta večeras u 19 sati objavit će se projekcije vjerojatnih rezultata, prema rezultatima izlaznih anketa, dok će izborna komisija tada početi i s prebrojavanjem glasova, te objavom djelomičnih neslužbenih rezultata.

Prema najavama, oko 22 sata bit će poznato tko je osvojio najviše glasova i hoće li kroz dva tjedna biti potreban drugi izborni krug.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.