PAPA KARDINALIMA:

‘Izbjegavajte dvorske spletke’

‘Izbjegavajte dvorske spletke’
30.06.2018.
u 08:00
Među kardinalima je i Iračanin Luis Sako koji je kazao kako su mu čestitali i neki muslimani koji se dive Crkvi bliskoj ljudima.
Pogledaj originalni članak

Nitko od nas ne smije se osjećati superiornijim i druge gledati s visine, kazao je papa Franjo na konzistoriju na kojem je imenovao 14 novih kardinala i s njima je jučer, na dan svetih Petra i Pavla, slavio svečanu misu na Trgu Sv. Petra. 

– Najveća je odlika služiti Kristu. Služiti Kristu pomažući gladnom, zaboravljenom, zatočenom, bolesnom, ovisniku o drogi, napuštenom, osobama s teškom prošlošću, s nadama, očekivanjima i razočaranjima, patnjama i ranama – kazao je Franjo i naglasio kako se nitko ne smije osjetiti boljim od drugoga. 

Dolaze iz cijelog svijeta

Papine riječi su jasne i obvezujuće. Od 14 novih kardinala 11-orica mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi i sada u kardinalskom zboru ima 125 mlađih od 80 godina. Novi kardinali dolaze iz cijeloga svijeta, od Perua do Japana, a među njima je i Iračanin Luis Sako koji je kazao kako su mu čestitali i neki muslimani koji su izrazili svoje divljenje otvorenoj Crkvi uvijek bliskoj ljudima.

Ovim petim konzistorijem Franjo je papa koji je izabrao najviše, odnosno 59, kardinala koji bi mogli birati i biti izabrani za papu. U kardinalskom zboru ima još 47 kardinala koje je izabrao Benedikt XVI. i 19 koje je proglasio Ivan Pavao II. 

Posjetili Benedikta XVI.

Najviše kardinala izbornika ima iz Europe, odnosno 53, pa Sjeverne Amerike 17, isto koliko i iz Azije, a iz Afrike ih ima 16, Južne Amerike 13, dok ih je iz Srednje Amerike ima pet, a Oceanije četiri. Među novim kardinalima su i oni iz rimske kurije.

Nakon što je Franjo imenovao nove kardinale, otišao je s njima pozdraviti papu emeritusa Benedikta XVI. u dom Mater Ecclesiae u Vatikanu. Sveti Otac kardinale je u četvrtak upozorio da izbjegavaju “dvorske spletke”. One se, smatra papa, događaju i u Vatikanu i crkvenim administracijama diljem svijeta. Isto tako im je rekao da izbjegnu “beskorisne prijepore tko je najvažniji”.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.