veliki problemi

Italija se bori sa sušama i zagađenjem

Foto: REUTERS
Italija se bori sa sušama i zagađenjem
20.02.2024.
u 21:47
„Nebo je sivo čak i kad nema oblaka. Kvaliteta zraka u Milanu nikad nije bila dobra, no sad je grozna”, kazao je 22-godišnji Paolo Ciacco koji zbog toga nosi masku.
Pogledaj originalni članak

Smog guši Milano, Siciliji nedostaje vode, a proizvodnja vina u Pijemontu je usporila - izostanak kiše diljem Italije pogoršao je zagađenje i uzrokovao suše u toj zemlji, piše u utorak agencija France Presse. 

U utorak je vozilima koja najviše zagađuju zrak zabranjena vožnja u Milanu i u još osam gradova u Lombardiji. Ta je odluka donesena zbog visokog zagađenja zraka u toj bogatoj industrijskoj regiji sjeverozapada Italije. 

„Razine smoga su doista postale nesnošljive”, rekao je za AFPTV šezdesetogodišnjak Sergio koji živi u Milanu. 

„Nebo je sivo čak i kad nema oblaka. Kvaliteta zraka u Milanu nikad nije bila dobra, no sad je grozna”, kazao je 22-godišnji Paolo Ciacco koji zbog toga nosi masku. 

Sjever Italije se dugo smatra jednom od najzagađenijih regija Europe. Problem Lombardije je dijelom geografski – smještena je između planina, zbog čega nije dovoljno prozračena. 

Nevladine ekološke organizacije pak optužuju vlasti da koriste taj argument kako bi opravdale lošu kvalitetu zraka i da ne moraju ništa poduzeti po tom pitanju. 

Diljem Italije zabilježena je suša zbog nedostatka padalina, posebno na planinama. Količina vode pohranjena u snježnom pokrivaču prema istraživačkom institutu CIMA ovog je mjeseca manja za 64 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Izostanak kiša pogoršava već tešku situaciju nakon što su toplinski valovi 2023. ispraznili rezerve i povećali potrošnju vode. Sicilija je zbog suše proglasila prirodnu katastrofu, a na Sardiniji se poljoprivrednici smkiju koristiti minimalnom količinom vode. 

Pijemont, regija na sjeverozapadu Italije, zatražila je u petak od ministarstva poljoprivrede da također proglasi prirodnu katastrofu zbog suše koja je zahvatila regiju te je snažno pogodila proizvođače vina. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.