riješen misterij

Istraživači napokon dokazali kakav je izraz lica slavne Da Vincijeve dame

Istraživači napokon dokazali kakav je izraz lica slavne Da Vincijeve dame
13.03.2017.
u 20:30
Pogledaj originalni članak

Predmet stoljetne rasprave i debata, misteriozni osmijeh Mona Lise opisivan je kao ‘nejasan’, no prema rezultatima najnovijeg istraživanja to ipak nije točno, prenosi Net.hr

U iznimno neobičnom ‘suđenju’ kojim se pokušalo utvrditi kakav je osmijeh najpoznatije Da Vincijeve dame, sudjelovalo je 100 ljudi od kojih je većina njezin izraz lica opisala kao ‘sretan’, bez dvojbe, osmjeh Mona Lise nije optička varka već se ona zaista smije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Freiburgu ispitanicima koji su sudjelovali u istraživanju pokazali crne i bijele verzije slavne slike Leonarda Da Vincija. Usne Mona Lise na tim verzijama su bile digitalno obrađene pa je tako Mona Lisa na nekim djelovala sretnije, a na nekim tužnije nego u originalu.

Lice joj je sretno

Nakon što su različite fotografije izmijenili pred očima svakog ispitanika i do 30 puta, među kojima je bila i originalna verzija izraza Mona Lise, rezultati su pokazali da čak 97% ispitanih originalnu sliku Mona Lise ocjenjenilo je kao sretnu.

‘S obzirom na prijašnje opise iz povijesti umjetnosti, očekivali smo da će ispitanicima najnejasnija biti originalna verzija’, rekao je Juergen Kornmeier, jedan od znanstvenika koji su radili na projektu, piše Daily Mail.

Rezultati ovog ispitivanja pokazali su kako ispitanici u većini slučajeva vide osmijeh na originalnoj slici te prema tome zaključuju da se Mona Lisa zaista tajanstveno smješka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.