OTKLON OD EU

Hrvatska neće protiv Trumpa

Foto: Reuters
Hrvatska neće protiv Trumpa
22.12.2017.
u 09:30
128 svjetskih država bilo je za rezoluciju, dok je SAD podržalo samo njih devet.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je prošla prvi od dvaju testova koji će pokazati kakav je smjer zauzela u vanjskoj politici i kako balansira između nacionalnih prioriteta i članstva u međunarodnim zajednicama, ali i kako se usuglašavaju kreatori vanjske politike u državi.

Na jučerašnjem glasovanju u UN-u o nacrtu rezolucije kojom se – doduše ne poimence – osuđuje SAD zbog priznavanja Jeruzalema glavnim gradom Izraela, bila je suzdržana, kako smo i najavili. Tim se potezom svrstala u skupinu 35 svjetskih država, među kojima su iz EU bile Češka, Mađarska, Poljska i Letonija, koje su se suzdržale od glasovanja, i prvi put u povijesti napravila blagi otklon od većine EU država.

U konačnici, 128 svjetskih država bilo je za rezoluciju, dok je SAD podržalo samo njih devet. Drugi test, koji tek slijedi, tiče se Poljske i najave Europske komisije da pokreće proceduru propisanu člankom 7 koji u konačnici može suspendirati pravo glasa, a sve zbog – smatra EK – ozbiljnog kršenja vladavine prava u toj državi.

I dok traju konzultacije o stavu koji će Hrvatska zauzeti u tom pitanju, neslužbeno doznajemo iz Ureda predsjednice, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u tom se slučaju zalaže za suzdržan pristup.

Usuglašavanje stavova

Uvertira u glasovanje u UN-u nije mogla biti dramatičnija. Barem na prvi pogled. Mnoge svjetske države, ali i predstavništvo EU u SAD-u, ranije ovog tjedna primile su oštro američke pismo veleposlanice pri UN-u Nikki Haley kao upozorenje: “Dok razmišljate kako ćete glasovati, napominjem vam da će Sjedinjene Države i predsjednik Trump ovo glasovanje shvatiti osobno. Predsjednik će vrlo pozorno motriti te je zatražio da mu prijavim sve koji su glasovali protiv nas”, a poslije je i Donald Trump priprijetio da će onima koji glasuju protiv SAD-a uskratiti pomoć. Retorika i otvorene prijetnje ovakve vrste ne čuju se često i odmah su antagonizirale ne samo arapske države, no dok se analitičari ne mogu složiti je li takav govor samo za unutarnjopolitičku upotrebu, treba reći da Trump u principu ne radi ništa što njegovi prethodnici – kao i druge velike države koje to rade zato što mogu – nisu radili, samo iza zatvorenih vrata. Djelić toga mogao se vidjeti i u depešama koje je objavio WikiLeaks, primjerice onoj iz 2009., u kojoj se, između ostalog, traži da se izda zahtjev nekim državama, a među njima je i Hrvatska, da ne žele da se u UN-u ignorira članak 16 Rimskih statuta koji bi mogao dovesti do odgađanja uhićenja sudanskog predsjednika Omara al-Bashira. Treba li Hrvatska pri donošenju odluka uzimati u obzir širu sliku? Nebrojeno puta dosad kritizirana je da slijedi politiku EU i SAD-a, bez obzira na vlastite prioritete, dok su druge države “ganjale” svoje interese.

Val populizma

U situaciji kad je, primjerice, SAD jedan, ali vrlo vrijedan svjetski igrač koji podržava stav da je arbitraža Slovenije i Hrvatske bilateralno pitanje, u situaciji kad se s Izraelom ostvaruje značajna suradnja, posebice vojna.

Što se tiče Poljske, premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak pobjedu stranke Pravo i pravda u Poljskoj nazvao jednim od dokaza da u Europi postoji val populizma. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u ranijim je istupima govorila o potrebi dijaloga između Poljske i Europske komisije, pa se možda i iz toga može naslutiti stav koji će zauzeti Hrvatska kad na stolu bude glasovanje o članku 7.

Jučerašnjim glasovanjem Hrvatska je pokazala kako joj je važno partnerstvo sa SAD-om, ali i s Izraelom, čak i pod cijenu neslaganja s većinom EU.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.