Stroga strategija

Guardian: Kako Vijetnam s 95 milijuna stanovnika ima samo 35 mrtvih od korone?

Guardian: Kako Vijetnam s 95 milijuna stanovnika ima samo 35 mrtvih od korone?
21.10.2020.
u 11:42
Pogledaj originalni članak

"U večernjim satima 7. ožujka dobio sam e-mail od upravitelja poslovne zgrade u kojoj radim u Hanoiju. U njemu je pisalo kako je otac Nguyena Hong Nhunga, 17. pacijenta s covidom-19 u zemlji i prvome u gradu, večerao na trećem katu zgrade. Iako je dva puta bio negativan na testiranju za koronavirus, upravitelj zgrade prijavio je njegov dolazak nadležnim vlastima. Sedam djelatnika koji su bili s njim u kontaktu poslano je u samoizolaciju, a zgrada je odmah dezinficirana", napisao je za The Guardian Tran Le Thuy, direktor Centra za medije i razvojne inicijative u Hanoiju.

Do danas je u Vijetnamu, koji ima oko 95 milijuna stanovnika, zabilježeno samo 35 smrtnih slučajeva od covida-19. Thuy smatra da je reakcija upravitelja njegove poslovne zgrade tipična za strogu strategiju praćenja kontakata koju je zemlja usvojila od početka pandemije.

Tijekom prve faze epidemije vlada je uspjela brzo i sveobuhvatno prekinuti sve putove prijenosa virusa, a svaka zaražena osoba bila je hospitalizirana, piše Thuy. Vlasti su pronašle sve kontakte i poslale ih u samoizolaciju. Vojska je domove zaraženih i njihovu četvrt stavila u lokalni lockdown. Vijetnam se ponašao kao da se radi o biološkom ratu.

U Vijetnamu je mogla biti eksplozija slučajeva

Vijetnam je imao sve predispozicije za moguće katastrofalne razmjere pandemije. Prvo, njegova granica s Kinom proteže se na oko 1300 kilometara, povezan je trgovinski s njom i nema izrazito razvijen zdravstveni sustav. Dakle, zašto je Vijetnam, osim zbog praćenja kontakata, bio toliko uspješan u borbi s covidom-19?

Važan razlog je način na koji se vlada odnosila prema pandemiji, odnosno jer ju je depolitizirala i tretirala je prvenstveno kao zdravstvenu krizu. Nije bilo političkog ili vjerskog upliva zbog kojih bi se manipuliralo podacima.

Primjerice, voditelj Centra za kontrolu bolesti u Hanoiju uhićen je zbog sumnje na korupciju tijekom nabave kompleta za testiranje, a trgovcima su određene novčane kazne ako su zaštitne maske prodavali po previsokoj cijeni.

Drugi razlog je to što Vijetnam dobro poznaje Kinu; zna da bi kineske vlasti mogle umanjiti brojke zaraženih, kao što je to bio slučaj s epidemijom SARS-a 2003. Kada je Wuhan u siječnju objavio informaciju o prvom smrtnom slučaju u Kini, Vijetnam je odmah uveo kontrolu granice s Kinom i pregled svih putnika koji dolaze iz te zemlje. To nije bila laka odluka, s obzirom na to da trgovina s Kinom čini značajan dio vijetnamske ekonomije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.