Šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman zadovoljan statusom hrvatske manjine u Crnoj Gori

Grlić Radman zadovoljan statusom hrvatske manjine u Crnoj Gori
04.06.2020.
u 21:16
Pogledaj originalni članak

Hrvatski šef diplomacije sastao se u četvrtak u Kotoru i Tivtu s predstavnicima Hrvata, u sklopu dvodnevnog posjeta Crnoj Gori, izrazivši tom prilikom podršku Crnoj Gori na europskom putu i zadovoljstvo statusom hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji.

Gordan Grlić Radman u Tivtu se susreo s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) i parlamentarnim zastupnikom HGI-a Adrijanom Vuksanovićem.

„Hrvatska autohtona zajednica bokeljskih Hrvata ovdje čuva hrvatski identitet, povijest, zajedničku prošlost. Oni su ovdje jedan dragulj koji doprinosi boljem razumijevanju i multikulturalnosti, suživotu na što smo jako ponosni, jačaju raznolikost Crne Gore. Ovim posjetom želio sam se osvjedočiti o njihovom radu i aktivnostima", rekao je Grlić Radman, prenosi Hina.

"Jako podržavamo Hrvate u Crnoj Gori i njihove zastupnike u parlamentu Crne Gore. Hrvati na ovim prostorima su primjer kako možemo raditi zajedno i možemo biti čimbenici europskih vrijednosti koje je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ostvarila. Hrvatska koja predsjedava EU-om snažno i iskreno zagovara europski put Crne Gore“, naglasio je hrvatski ministar.

Vuksanović, predsjednik HGI-a, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, nakon sastanka je kazao da su Hrvatska i Crna Gora prijateljske zemlje, a Hrvati u Crnoj Gori su most tog odnosa.

Grlić Radman susreo se u Kotoru s barskim nadbiskupom i apostolskim administratorom Kotorske biskupije mons. Rrokom Gjonlleshajem koji je ministra upoznao s poviješću biskupije, te aktualnom situacijom oko izbora budućeg biskupa.

Nakon sastanka ministar Grlić Radman je posjetio katedralu Svetog Tripuna.

„Ove crkve i kapele govore o jednom velikom bogatstvu, povijesnoj kulturi čovječanstva, europskoj kulturnoj baštini koju trebamo održavati i čuvati i sjećati se na civilizaciju kako bi u sadašnjosti znali graditi bolju budućnost. Razgovarali smo o položaju Hrvata, vjerničkim susretima, zajednici, o briljantnoj povijesti ovog kraja, koju trebamo čuvati. Boka kotorska svjedoči o toleranciji, poštivanju drugoga, multikulturalnosti“, kazao je Gordan Grlić Radman.

On je obišao i budući Hrvatski konzulat, palaču u staroj jezgri grada Kotora koja je u vlasništvu Hrvatske, a na kojoj su u tijeku radovi na rekonstrukciji.

Drugoga dana posjeta, u petak, ministar će se u Podgorici sastati s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.