Makedonija

Građani Skopja traže ostavku Gruevskog: 'Zbogom Nikola!'

Građani Skopja traže ostavku Gruevskog: 'Zbogom Nikola!'
17.05.2015.
u 09:38
Okupljeni su u subotu potvrdili kako u nedjelju neće ići u protestnu šetnju s oporbom već će ostati u bizini vladine zgrade kao podrška najavljenom prosvjedu
Pogledaj originalni članak

Nedaleko od sjedišta makedonske vlade u Skopju su se već u subotu navečer okupili građani koji zahtijevaju ostavku vlade i premijera Nikole Gruevskog. Naime, oporba je za nedjelju u Skopju najavila veliki miting na kojem očekuju tisuće ljudi. Građani Skopja od 5. svibnja počeli su se spontano okupljati u središtu grada kako bi izrazili nezadovoljstvo aktualnom vlasti. Okupljeni su subotu su potvrdili kako u nedjelju neće ići u protestnu šetnju s oporbom već će ostati u blizini vladine zgrade kao podrška najavljenom prosvjedu. Policija im nije dozvolila da se približe zgradi, a promet je u užem centru grada blokiran. Pojačana je i prisutnost policije. Građani nose transparente 'Zbogom, Nikola', 'Nikada da se ne ponovi', a premijeru su 'na poklon' donijeli lopatu kojom na simboličan način traže njegovu smjenu, javlja agencija Beta. Oporba Gruevskog optužuje za prisluškivanja i korupciju, a vladajući uzvraćaju optužbama za špijunažu i destabilizaciju Makedonije.

Gruevski: Neću dati ostavku

Premijer Gruevski putem makedonske televizije Sitel odlučno je poručio da nema namjeru odstupiti. - Ostavka bi bila kukavički čin. Neće biti rješenja krize nasiljem, kao što su to neki planirali. Pronaći ćemo rješenje - poručio je.  Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je Rusija vrlo zabrinuta zbog situacije u Makedoniji, na Kosovu i u dijelovima BiH te zbog toga što se EU "kukavički" odnosi prema sve jačem prisustvu Islamske države na Balkanu i projektu ''velike Albanije koja joj nastaje pred očima''.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.