RAT ENERGETICIMA

Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj

Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj
27.04.2022.
u 08:52
Poljska godišnja opskrba s Gazpromom iznosi 10.2 milijardi kubičnih metara što pokriva oko 50 posto nacionalne potrošnje. Varšava je ranije rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto.
Pogledaj originalni članak

Ruski energetski div Gazprom objavio je da je prekinuo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj, javlja BBC. Jutros je ranije već došlo do kratkotrajnog prekida isporuke plina Poljskoj, no onda je isporuka nastavljena.

Ucjena Europe?

Gazprom je ranije najavio da će prekinuti opskrbu plina Poljskoj i Bugarskoj jer nisu platile plin u ruskim rubljima, kao što je to određeno u ranije donesenom dekretu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Poljska i Bugarska su to odbile s obzirom na to da se to ne navodi u njihovom originalnom ugovoru s ruskim energetskim divom. Ukrajina je optužila Rusiju da ucjenjuje Europu oko energije sa ciljem da slomi njezine saveznike u trenutku ruske ofenzive u Donbasu.

Poljska od početka ruske invazije na Ukrajinu traži najžešće sankcije za Rusiju, a najveći dio izbjeglica iz Ukrajine upravo se svoj spas našao u Poljskoj. Poljska godišnja opskrba s Gazpromom iznosi 10.2 milijardi kubičnih metara što pokriva oko 50 posto nacionalne potrošnje. Varšava je ranije rekla da neće trebati koristiti svoje rezerve i da je njezino skladište plina popunjeno 76 posto. Pošiljke iz drugih smjerova zamijenit će Gazpromovu, rekao je poljski ministar za energetsku sigurnost Piotr Naimski, dodavši kako je ugovor s Yamalom i tako završava u prosincu.

"Plinski sustav u Poljskoj je uravnotežen i kupci se mogu osjećati sigurno", rekao je Naimski Bugarska koja gotovo u potpunosti ovisi o uvozu ruskog plina istaknula je da je ispunila sve ugovorne obveze s Gazprom i da predložena nova metoda plaćanja krši ugovor koji imaju s ruskim energetskim divom. 

Bugarsko ministarstvo energetike ističe da su  poduzeli korake da bi osigurala alternativne opskrbe plinom i da trenutačno nema potrebe za ograničavanjem potrošnje plina. Njihov premijer Kiril Petkov najavio je da će ovog tjedna posjetiti Kijev.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.