PROSLAVA U SJENI COVIDA

FOTO/VIDEO Kako se Nova godina dočekuje u svijetu? Raskošni vatrometi u Sydneyju i Bangkoku

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS
Foto: JAIMI JOY/REUTERS
Foto: Screenshot
Foto: Lee Smith/REUTERS
Autori Vecernji.hr, Hina
31.12.2021.
u 18:56
U Novu 2022. godinu prvi je ušao Novi Zeland, a u Aucklandu je Nova godina dočekana uz lightshow dok vatrometa nije bilo zbog pandemije koronavirusa
Pogledaj originalni članak

Svijet se priprema za početak 2022., nakon još jedne burne i pandemijske godine opterećene novim ograničenjima, rastućim brojem slučajeva koronavirusne bolesti, s blagim tračkom nade u bolja vremena koja su pred nama.

U Novu 2022. godinu prvi je ušao Novi Zeland, a u Aucklandu je Nova godina dočekana uz lightshow dok vatrometa nije bilo zbog pandemije koronavirusa. 

Australci su ispratili 2021. tradicionalnim vatrometom u sydneyskoj luci jer im je nadu da će iduća biti bolja pružila dobra vijest iz Južne Afrfike, prve države koja je proglasila da je prevladala val omikron varijante koronavirusa.

Upravo zbog omikrona Nova godina počela je stizati tiho jer nije bilo uobičajenog vatrometa u Aucklandu na Novom Zelnadu.

Sydney se odlučio za vintage stil i uobičajena spektakularna pirotehnika blještala je pred zgradom opere.

Novu godinu dočekali su i u Tajlandu.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS

 

Svijet u 2021. živio uz ograničenja Australske vlasti kažu da se njihov nagli zaokret -- napuštanje politike nulte tolerancije prema covidu u korist "života s covidom" - temelji na visokoj stopi procijepljenosti odraslih i sve više dokaza da je omikron manje smrtonosan.

Premijer Scott Morrison poželio je ljudima da "uživaju u večeri", dok je Dominic Perrottet, premijer države Novi Južni Wales, pozvao sve da "odu i uživaju u dočeku Nove godine" iako se dnevni broj zaraza u državi gotovo udvostručio na rekordnih 21.151. Perrottet je rekao da se oslanja na visoku procijepljenost i činjenicu da se bolnice nose s omikronom.

Dramatični preokret odražava širi trend zbog kojeg čelnici zapadnih zemalja posebno oklijevaju vratiti stroge kontrole iz 2020. kako bi izbjegli novi gospodarski pad. Svijet koji je u 2021. živio uz ograničenja zbog covida doživio je brojne prosvjede protiv izolacije, dok je manjina i dalje oklijevala cijepiti se – što postavlja pitanje može li pandemija uopće završiti ako stopa procijepljenosti ne nastavi rasti.

U proteklih 12 mjeseci dogodili su se novi američki predsjednik i novi album Adele, prve Olimpijske igre bez gledatelja, a snove o demokraciji od Afganistana preko Mjanmara do Hong Konga skršili su autoritarni režimi. Ali upravo je pandemija - koja sada ulazi u treću godinu - opet dominirala životom većine čovječanstva.

Više od 5,4 milijuna ljudi umrlo je otkako je koronavirus prvi put prijavljen u središnjoj Kini u prosincu 2019. Nebrojeno ih je oboljelo - još veći broj izložen žarištima izbijanja bolesti, mjerama zatvaranja, a nazivi PCR, LFT i RAT testovi postali su dio svakodnevnice. Nada se pojavila nakon što su cjepiva koja spašavaju živote postala pristupačna za oko 60 posto svjetske populacije, iako mnogi od siromašnih stanovnika planeta još uvijek imaju ograničen pristup, a neki od bogatih vjeruju da su cjepiva dio neke zavjere.

No, kako se 2021. bližila kraju, pojava varijante omikron je po prvi put pogurala broj dnevnih novih slučajeva covida iznad milijun, prema podacima AFP-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.