PROPAST BRITANSKE AVIOKOMPANIJE

Flybe je prva žrtva koronavirusa u avijaciji

Flybe je prva žrtva koronavirusa u avijaciji
05.03.2020.
u 10:15
Flybe je osnovan 1979. sa sjedištem u Exeteru i u jednom je trenutku bio najveća europska neovisna regionalna zrakoplovna tvrtka koja je prevozila osam milijuna putnika godišnje.
Pogledaj originalni članak

Britanska zrakoplovna kompanija Flybe jutros je proglasila propast i time je postala prva aviokompanija u svijetu koja je platila danak epidemiji novog kornavirusa.

Flybe se već neko vrijeme borio za opstanak, a smanjenja potražnja za letovima zbog koronavirusa ga je dokrajčila.

Iz Flybe-a su tako jutros svojim putnicima poručili da su prizemljili sve svoje avione i da je kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu prestala poslovati s trenutnim učinkom.

- Ako trebate letjeti zrakoplovom Flybe, nemojte putovati u zračnu luku osim ako niste dogovorili alternativni let s nekom drugom aviokompanijom - naveli su u Flybe u izjavi kupcima u četvrtak ujutro i dodali da im nažalost ne mogu organizirati alternativne letove.

Flybe je osnovan 1979. sa sjedištem u Exeteru i u jednom je trenutku bio najveća europska neovisna regionalna zrakoplovna tvrtka koja je prevozila osam milijuna putnika godišnje, u floti je imala 75 zrakoplova i upravljala je s više od 200 ruta.

Bez posla je ostalo 2000 ljudi. Britanska vlada je u siječnju je objavila da razgovara sa tvom tvrtkom o njenom financijskom stanju i mogućim opcijama za oporavak, a kao jedna od opcija se spominjala i ona da vlada uđe u vlasništvo kompanije.

Flybe je nedavno preuzeo konzorcij predvođen Virgin Atlanticom. Za Britaniju je ta aviokompanija vrlo važna jer je obavljala regionalne letove.

Jedno vrijeme Flybe je letio i za Hrvatsku, sezonski za Split i Dubrovnik. Epidemija novog koronavirusa odrazila se negativno na svjetsku avioindustriju zbog smanjenje potražnje za letovima, a uzrokovane strahom od zaraze. Tako su mnoge aviokompanije srezale broj letova, prizemljile dio svoje flote, pozvale svoje zaposlenike da koriste neplaćene dopuste...

Njemačka Lufthansa je primjerice priopćila kako će prizemljiti 150 od svojih oko 750 aviona zbog epidemije koronavirusa. Američki United Airlines je pak srezao broj svojih međunarodnih letova za 20 posto, a domaćih za 10 posto.

Usto, aviokompanije smanjenu potražnju za letovima pokušavaju "pogurati" akcijama pa tako američke kompanije primjerice daju popuste za prekooceanske letove od 30 posto.

Unatoč koronavirusu te karte koje po akcijskim cijenam koštaju 600 do 700 dolara razgrabljene su. Možda je najdalje u pokušaju vraćanja putnika na letove otišla malezijska niskobudžetna aviokompanija AirAsia koja putnicima za samo 118 dolara nudi kartu s kojom mogu godinu dana neograničeno letjeti između Australije, Japana, Južne Koreje, Kine i Indije.

Jedini uvjet za to je da se, kako su je nazvali, Big members karta kupi do 7. ožujka.

Prema procjenama Međunardnog udruženje za zračni promet, koronavirus dovest će do smanjenja potražnje za letovima za 4,7 posto i koštat će aviokompanije desetine milijardi dolara.

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines također zbog koronavirusa bilježi pad bukinga i do 20 posto.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.