Sjeverni tok 2

Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda

Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda
12.12.2019.
u 19:56
Pogledaj originalni članak

Europa, a posebice Njemačka kritizirale su u četvrtak američko izglasavanje sankcija za ruski plinovod Sjeverni tok 2, koji zagovornici smatraju strateškim za opskrbu, ali je kritiziran zbog jačanja utjecaja Moskve. 

"Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj tvrtki EU koja se bavi legitimnom aktivnosti", rekao je u četvrtak europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan. Njemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog plina, dodala je gospodarskim argumentima i liniju političke obrane.

"Odluke o europskoj energetskoj politici se donose u Europi, a ne u Sjedinjenim Državama. Načelno odbacujemo intrevencije i vanjske sankcije koje imaju izvanteritorijalne učinke", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Hieko Maas.

Ministarstvo gospodarstva je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

Carsten Schneider, dužnosnik socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u vladi bio je još izravniji i rekao da su se "Sjedinjene Države sada vratile na Divlji zapad, gdje se primjenjuje jedino pravo jačega".

Konzervativni zastupnik Joachim Pfeiffer je rekao da se radi o "neprijateljskom potezu".

Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu. To je razbjesnilo Sjedinjene Države koje mjesecima prijete Europi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje zabrinute ruskim aspiracijama u Europi.

Te zemlje drže da će završetak tog plinovoda povećati ovisnost Europljana o ruskom plinu, što će pojačati utjecaj Moskve i oslabiti onaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki dio ruskog plina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.