PADA LI REJTING?

Erdoğan: Prijevremeni izbori da utvrdim vlast

Erdoğan: Prijevremeni izbori da utvrdim vlast
19.04.2018.
u 09:25
Turski sultan u strahu od pada popularnosti raspisao parlamentarne i predsjedničke izbore
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan raspisao je prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. lipnja ove godine. 

Brojni izazovi

Analitičari su uvjereni da se Erdoğan odlučio na taj potez zbog toga što pada rejting njegovoj Stranci pravde i razvitka te stoga nije htio čekati parlamentarne i predsjedničke izbore koji su bili zakazani za studeni 2019.

Turske vlasti do sada su nekoliko puta odbacivale mogućnost održavanja izvanrednih izbora koje je od njih tražila oporba zbog lošeg stanja u državi. Erdoğan se na prijevremene izbore ipak odlučio nakon razgovora s liderom Nacionalnog pokreta Devletom Bahcelijem.

“Odlučili smo održati izbore u nedjelju 24. lipnja 2018.”, kazao je jučer Erdoğan u Ankari obrazloživši da se izbori moraju održati ranije da bi se brzo primijenio novi predsjednički sustav “pred kojim su brojni izazovi”.

Bahceli, Erdoğanov politički saveznik, kazao je da nema razloga da se to odgađa navodeći “napore nekih neimenovanih krugova da siju kaos u Turskoj”.

Prošle godine Erdoğan je odnio tijesnu pobjedu na referendumu o ustavnim promjenama, kojima se predsjedniku daju veće ovlasti. Ovo će biti prvi izbori nakon tog referenduma. Tijesan rezultat referenduma bio je veliki znak da pada popularnost predsjedniku Erdoğanu i njegovoj stranci koja sekularnu Tursku pretvara u vjersku državu, protiv čega se bune mnogi Turci.

“Koalicija protiv Erdoğana”

Kritičari kažu da je Erdoğan referendumom od 16. travnja prošle godine sebi pribavio “sultanske ovlasti”. Referendum su kao netransparentan i nedemokratski kritizirale međunarodne promatračke skupine.Predsjednica desne stranke Iyi Party ili Dobra stranka Meral Aksener pozvala je sve opozicijske stranke da se ujedine kako bi na idućim parlamentarnim izborima srušile “mafijašku i fašističku” Erdoğanovu vladavinu. Najjača turska opozicijska stranka Republikanska narodna stranka također je za “koaliciju protiv Erdoğana”.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.