REVIDIRANE PROCJENE

Električni automobili počeli nasmrt plašiti velike naftne kompanije

Električni automobili počeli nasmrt plašiti velike naftne kompanije
17.07.2017.
u 10:54
Pogledaj originalni članak

Naftnim kompanijama ovo nije prvi put da se susreću s prijetnjom električnih automobila, no čini se da i same postaju svjesne kako su ovaj put okolnosti drugačije. 

Bloomberg prenosi kako je OPEC upeterostručio dugoročnu procjenu prodaje električnih i plug-in hibridnih vozila, a isto su učinili i Exxon Mobil i BP.

U OPEC-u su prošle godine vjerovali kako će 2040 tržište progutati 46 milijuna električnih automobila a sad su uvjereni da će ta brojka biti bliža - čak 266 milijuna!

Exxon Mobil svoju je procjenu revidirao sa 65 milijuna na 100 milijuna električnih automobila do 2040, kao i BP koji je svoja očekivanja podigao za 40 posto na 100 milijuna električnih automobila do 2035.

Analitičari vjeruju da će potražnja za naftom do 2040 pasti za 8 milijuna barela dnevno, što je količina koju proizvode Iran i Irak zajedno, prenosi Tportal.hr. 

A što misle proizvođači automobila? Čini se da su oni puno skeptičniji, premda iz automobilskog salona u automobilski salon imamo prilike vidjeti sve više električnih modela koji uskoro kreću u prodaju, a kompanije poput Volva najavljuju potpuno izbacivanje benzinskih i dizelskih modela već od 2019, vodeći proizvođači očekuju ukupnu prodaju od tek 6 milijuna električnih vozila do 2025. i 8 milijuna do 2030.

Jesu li veliki naftaši suviše pesimistični ili proizvođači automobila nedovoljno optimistični pokazat će samo protok vremena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.