SITUACIJA SE NAKON USKRSA PROMIJENILA

Ekskluzivno doznajemo: Ništa od široke rekonstrukcije Vlade RH, zasad odlaze Aladrović, Milošević i Ćorić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ekskluzivno doznajemo: Ništa od široke rekonstrukcije Vlade RH, zasad odlaze Aladrović, Milošević i Ćorić
21.04.2022.
u 18:55
Prema posljednjim poznatim informacijama, a mogu se čuti iz redova HDZ-a i od njegovih koalicijskih partnera, mjesto Tomislava Ćorića, koji je već dobio ponudu za posao viceguvernera HNB-a, trebao bi zauzeti Davor Filipović, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i HDZ-ov gradonačelnički kandidat na prošlim lokalnim izborima, koji to pak nije želio potvrditi.
Pogledaj originalni članak

Opseg “zahvata” još nije određen. Sigurno je da odlaze trojica čija su imena neslužbeno već procurila u javnosti. Radi se dvojici ministara i potpredsjedniku Vlade, Josipu Aladroviću, Tomislavu Ćoriću i Borisu Miloševiću, budući da su neki od njih pod istragama USKOK-a. Zasad je najizglednije da oni budu i jedini koji će otići. No o tome odlučuje premijer RH Andrej Plenković, koji se posljednjih tjedan dana zatvorio s tri-četiri najbliža suradnika.

Filipović umjesto Ćorića

Iz tog kruga informacije slabo izlaze, kažu neslužbeno HDZ-ovci i koalicijski partneri u Vladi RH, a svi znatiželjno iščekuju rezultate najavljene rekonstrukcije. U početku cijele priče moglo se od premijeru bliskih ljudi čuti da se razmišljalo o snažnijem zahvatu, no situacija se nakon Uskrsa promijenila.

Razlog je najavljena inicijativa za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, čelnika jugoslavenskih tajnih službi osuđenih u Njemačkoj za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine. U HDZ-u su stava, barem neslužbenog, da upravo predsjednik Zoran Milanović stoji iza te inicijative, zbog čega se on u srijedu u svom stilu obrušio na vladajuće, a bilo je i “čašćenja”, pa je premijera nazvao udbaškim nasljednikom, plamenim jazavcem... Dodatno ulje na vatru dolila je oporba, koja je također, smatraju u HDZ-u, cijeli slučaj “zločesto komentirala”, a nije pomoglo ni Milanovićevo prozivanje u kojem se izjasnio da će razmisliti o pomilovanju, no prvo neka se rekonstruira Vlada.

– Zaoštravanje odnosa s “drugim brdom” potaknulo je premijera da zbije redove i sad su veće šanse da opseg rekonstrukcije bude manji, ali sve ovisi o premijeru, koji do kraja ovog tjedna sigurno neće donijeti odluku o tome. A kad će izići s imenima, ovisi o njegovoj procjeni i razvoju situacije. U svakom slučaju, neće popustiti “drugom brdu” – govori jedan od premijerovih suradnika, aludirajući pritom na Milanovića. Prema posljednjim poznatim informacijama, a mogu se čuti iz redova HDZ-a i od njegovih koalicijskih partnera, mjesto Tomislava Ćorića, koji je već dobio ponudu za posao viceguvernera HNB-a, trebao bi zauzeti Davor Filipović, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i HDZ-ov gradonačelnički kandidat na prošlim lokalnim izborima, koji to pak nije želio potvrditi. A umjesto Aladrovića u igri su imena državnih tajnika u Ministarstvu rada Margarete Mađerić i Dragana Jelića, te Majde Burić koja je bila na istom mjestu. Spominje se i ime još jedne državne tajnice, one Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, a traži se za tu poziciju i neki “HDZ-ov mladac s terena”. Što se tiče novog potpredsjednika Vlade, njega će predložiti SDSS, a o imenima se, kaže predsjednik te stranke Milorad Pupovac, razgovaralo, no još nije donesena odluka.

– Mislim da je šteta da potpredsjednik Milošević napusti Vladu, ali propisi i norme su takvi da je to teško spriječiti. Mislim da je dobro za njega da dobije priliku da kaže što je točno radio i da teret skine s vrata. Borba za njegovo mjesto bit će utrka između rekonstrukcije i tijeka istrage. No ne želimo da bude teret Vladi – rekao je Pupovac. Od ostalih ministara s čijim se ostavkama kalkuliralo, sigurno je, a to je i sama potvrdila, da ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak ostaje. Zasad su sigurni i ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. A ministar obrane Mario Banožić, koji je bio jedno vrijeme glavni razlog prepirke Plenkovića i Milanovića, najnovijim je razvojem događaja profitirao jer ga se premijer, koji u jednom trenutku nije bio siguran u njegovu poziciju, sada, kažu u HDZ-u, sigurno neće odreći.

Odluka 10. svibnja?

Pita li se koalicijske partnere, Plenković će ipak promijeniti još jednog ili dvojicu ministara, no o tome će odlučiti tek oko 10. svibnja. Zaključuju tako prema njegovim dosadašnjim obrascima ponašanja i donošenju odluka. – Tako je bilo i s ukidanjem nekih pandemijskih mjera i s ostavkom nekih ministara. On želi da ne ispadne da to radi zbog pritiska javnosti, već da je to njegova odluka. Jer, ako sad ide u smjenu, može se zaključiti da mu USKOK diktira tempo – kažu u koaliciji. Od svih imena s čijim se ostavkama baratalo, smatraju da je najizgledniji odlazak Vilija Beroša jer drugi, ističu, imaju jaču stranačku pozadinu. Koalicijski partneri, pak, ne odlučuju niti sudjeluju u izboru, dodaju, a obično budu obaviješteni tri ili četiri dana prije nego što odluka bude javno objavljena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.