vode se ofenzive

Džihadisti u potpunom okruženju posljednjem uporištu u Alepu

Džihadisti u potpunom okruženju posljednjem uporištu u Alepu
06.02.2017.
u 21:55
Pogledaj originalni članak

Džihadisti skupine Islamske države (ISIL) sada su u "potpunom okruženju" u gradu Al Babu, njihovu posljednjem uporištu u pokrajini Alepu na sjeveru Sirije, gdje se protiv njih vode dvije ofenzive.

Al Bab je na meti sirijskih pobunjenika i turskih snaga već gotovo dva mjeseca, ali je vojska Bashara al-Assada, kojoj pomaže Rusija, nedavno pokrenula ofenzivu radi osvajanja tog simbolično važnog grada.

Premda turske snage i njihovi saveznici od početka siječnja tapkaju na mjestu sjeverno od grada, sirijska vojska i njezina pojačanja brzo napreduju u zadnjih tjedan dana, napose južno od grada.

Nije jasno je li to utrka dviju strana radi zauzimanja Al Baba ili postoji prešutni dogovor između pokrovitelja tih protivničkih snaga.

Nakon velikih podjela u vezi sa sirijskim pitanjem, Turska je nakon neuspjelog državnog udara na Recepa Tayyipa Erdogana u srpnju počela neobično približavanje Rusiji Vladimira Putina.

"Al Bab je najvažniji Turcima kojima je grad glavni cilj njihove operacije Štit Eufrata", ističe Thomas Pierret, stručnjak za Siriju.

Režimu je važno da kontrolira jug grada kako bi "onemogućio napredak" turskih snaga i "zaštitio istočni dio Alepa", dodao je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.