Unicef

Deset milijuna djece moglo bi stupiti u brak u uvjetima pandemije

Deset milijuna djece moglo bi stupiti u brak u uvjetima pandemije
08.03.2021.
u 07:22
Pogledaj originalni članak

U uvjetima pandemije koronavirusa deset milijuna djece moglo bi do 2030. stupiti u brak, upozorio je UNICEF u ponedjeljak, a još sto milijuna djevojčica moglo bi biti prisiljeno na brak do kraja desetljeća.

Brakovi djevojčica mlađih od 18 godina posljedica su više čimbenika povezanih s krizom covida-19, ponajprije zatvaranja škola, pogoršanja gospodarskih uvjeta, poremećaja u javnim uslugama i smrti roditelja, upozorava UN-ov fond za djecu.

"Covid-19 je pogoršao ionako tešku situaciju za milijune djevojčica", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. "Ali, mi možemo i moramo stati u kraj maloljetničkim brakovima".

Pandemija tako prijeti da će zaustaviti napredak ostvaren u proteklom desetljeću u kojemu je stopa vjenčanja malodobnih djevojčica pala s 25 na 20 posto, što znači da 25 milijuna takvih brakova nije sklopljeno.

"Moramo odmah poduzeti korake kako bi se umanjile posljedice (pandemije) za djevojčice i za njihove obitelji", istaknula je Fore. "Ponovnim otvaranjem škola, osiguranjem pristupa socijalnoj skrbi i uslugama te primjenom zakona i primjerene politike, možemo pomoći da im se ne uništi djetinjstvo".

UNICEF-ovi podatci pokazuju da je 650 milijuna djevojčica u svijetu stupilo u brak prije navršene 18. godine. Polovina takvih brakova sklopljena je u Bangladešu, Brazilu, Etiopiji, Indiji i u Nigeriji.

Stopa vjenčanja malodobnih djevojčica u Nigeru je 76 posto, a u Demokratskoj Republici Kongu 68 posto, navodi UNICEF za prošlu godinu.

Stopa vjenčanja malodobnih dječaka šest puta je manja nego kod djevojčica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.