Otkrivena suradnja

Cosa nostra krijumčari oružje s Balkana teroristima

Cosa nostra krijumčari oružje s Balkana teroristima
26.03.2016.
u 18:21
Pogledaj originalni članak

Povezanost kriminalnih organizacija u Italiji poput Cosa nostre, Ndranghete i Camore sa bliskoistočnim džihadistima poznata je zapadnim tajnim službama već nekoliko godina. Lokalna antimafijaška policija uhapsila je u utorak, 35 kilometara od Napulja Iračanina Aziza Ehsana (46), nakon što ga je danima pratila i ispitivala čime se to bavi tako duboko u teritoriji mafijaške organizacije Camore. Francuskim i belgijskim tajnim službama bio je još ranije poznat po svojim kontaktima sa Islamskom državom, a za njim je Švicarska izdala potjernicu zbog falsificiranja, napada i posjedovanja ilegalnog oružja. Pronašli su ga u automobilu u kojem je očito nekoliko dana spavao, pa su pale u vodu njegove tvrdnje kako je tamo došao da bi, poput nekih drugih Iračana, bogatih turista, proveo odmor u nekom od lokalnih hotela. On, međutim, nije imao ni fotoaparate, laptopove ili bilo što od opreme kakva bi se očekivala od nekog u opuštenom turističkom obilasku. Savršeno se uklapao u obrazac koji antimafijaški istražitelji već neko vreme prate, slijedeći povezanost mafije i Islamske države, pri čemu teroristička organizacija u Italiji nabavlja oružje. Italijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano javno je izjavio: "On je bio u kontaktu s teroristima." 
Policija sada kompletira dokaze o tome da je u okolini Napulja ili sređivao lažne dokumente ili je došao po oružje. Italijanska policija vezu Islamske države i Cosa nostre, pa Ndranghete prati još od napada na Charlie Hebdo iz 2015. godine. Utvrdili su da su mafijaške organizacije oružje nabavljale sa područja bivše Jugoslavije, iz sjeverne Afrike, kako bi ga onda prodavale krugovima koji su, kako se ispostavilo, imali planove za terorističke udare po Parizu i Bruxellesu. U posljednjih 12 mjeseci imali su tri velika uhićenja u kojima su zaplijenili ogromne količine kalašnjikova, neprobojnih prsluka i municije. Pronašli su čak i cijenovnik oružja i to na arapskom, francuskom i italijanskom jeziku. 
Uoči napada u Belgiji istaknuti italijanski tužilac Franko Roberti kazao je da je napuljska Camora ključno mjesto koje povezuje bliskoistočne džihadiste sa Europom. Njegov pokojni kolega Pierluigi Vigna još 2012. godine je javno izjavio i to da je već tada bilo vrlo jasno da lokalni mafijaši sa terorističkim organizacijama razmjenjuju drogu za oružje. O tome svjedoče i dokumenti iz afere "Wikileaks" iz kojih se saznaje da su u to vrijeme o toj povezanosti veoma puno znale i tajne službe SAD-a. Sada se pokazalo i to da je u svoje vrijeme nedavno uhapšeni Salah Abdeslam slobodno putovao Italijom koristeći logističke usluge upravo jedne zajedničke mafijaško-terorističke mreže. Policija je, naime, utvrdila da je u kolovozu kreditnom karticom platio trajekt iz Barija za Grčku, da je tu karticu koristio sve do napada u Parizu, kao i to da je koristio lažne talijanske dokumente.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.