istražiteljica UN-a

Callmard: Princ Salman pokušava izbjeći krivicu za ubistvo Khashoggija

Callmard: Princ Salman pokušava izbjeći krivicu za ubistvo Khashoggija
01.10.2019.
u 20:29
Pogledaj originalni članak

Saudijski krunski princ pokušava popravitištetu učinjenu njegovom imidžu ubojstvom Jamala Khashoggija insistirajući na "slojevima i slojevima" hijerarhije koji ga razdvajaju od saudijskih agenata koji su ubili novinara, izjavila je Reutersu istražiteljica UN-a.

Princ Mohammad bin Salman izjavio je za  program "60 minuta" TV mreže CBS da on kao de facto saudijski čelnik snosi "punu odgovornost" za ubojstvo novinara prije godinu dana, ali je negirao da ga je naredio. On je dao slične izjave američkom emiteru programa PBS.

Upitan kako nije znao za ubojstvo od strane saudijskih dužnosnika, on je izjavio za CBS da je nemoguće za njega da zna "što tri milijuna ljudi koji rade za saudijsku vladu čine svakoga dana".

U intervjuu za Reuters, Agnes Callamard, istražiteljica UN-a, nazvala je njegove komentare "strategijom rehabilitacije u suočavanju s javnim zgražanjem širom svijeta".

- Stvarajući distancu prema sebi, on se opravdava od ikzravne kaznene odgovornosti za ubojstvo. On stvara slojeve, slojeve i slojeve aktera i institucija koje ga štite od izravne ogovornosti za ubojstvo - izjavila je Callamard.

Ona je govorila dan prije nego što će se poridružiti Khashoggijevoj obitelji i prijateljima u Istanbulu u srijedu kako bi obilježili prvu godišnjiciu ubojstva.

Khashoggi, kolumnist Washington Posta i kritičar krunskog princa, ubijen je 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Njegovo raskomadano tijelo nikada nije pronađeno. Svjetsko zgražanje je uslijedilo i navelo je američko ministarstrvo trezora da uvede sankcije 17 saudijskih pojedinaca i Senat da usvoji rezoluciju koja osuđuje saudijskog princa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.