USVOJEN I NACRT BREXITA

Britanska premijerka May dodatno popustila Uniji

Foto: Reuters
Britanska premijerka May dodatno popustila Uniji
23.11.2018.
u 07:15
"Britanski građani žele da se ovo riješi. Žele dobar sporazum koji nas usmjerava prema svjetlijoj budućnosti"
Pogledaj originalni članak

Velika Britanija i Europska unija dogovorile su, nakon sporazuma o povlačenju, i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima, drugi važan dokument koji bi trebao biti blagoslovljen na summitu šefova država i vlada u nedjelju u Bruxellesu, nakon čega će čitav paket ispregovaranog Brexita ići na ratifikaciju u britanski i europski parlament. 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poslao je nacrt dogovorenog dokumenta u glavne gradove, među ostalim i u Zagreb, jer sve vlade žele prvo proučiti tekst prije no što pošalju svoje lidere u Bruxelles na povijesni, prvi summit EU posvećen nečijem izlasku iz članstva. 

No, britanska premijerka Theresa May opet, ni u ovoj političkoj deklaraciji o budućim odnosima ne donosi kući u London baš sve što je željela jer u tekstu nema spomena o “trgovini sa što je moguće manje trenja”, što je jedan od britanskih prioriteta za buduće odnose s EU. 

Britanske medijske analize nacrta političke deklaracije tvrde da je ona bitno različita od premijerkina plana iz Chequersa. May se ipak složila s ponuđenim. 

Tekst nacrta političke deklaracije govori o tome da obje strane u budućnosti, nakon Brexita i nakon prijelaznog razdoblja, žele imati “trgovinski odnos koji je što je moguće prisniji”.

O tome koliko prisan, tek će se raspravljati nakon što se Brexit dogodi, a formalno se izlazak događa 30. ožujka 2019. godine.

– Britanski građani žele da se ovo riješi. Žele dobar sporazum koji nas usmjerava prema svjetlijoj budućnosti.

Takav je sporazum nadohvat ruke i ja sam odlučna u tome da ga isporučim – rekla je jučer premijerka Theresa May.

Preksinoć je bila u Bruxellesu na sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi dogovorila nacrt političke deklaracije, a sutra će doputovati opet kako bi s Junckerom prošla posljednje detalje.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.