Našli tragove korone:

Bila je u Španjolskoj još u ožujku 2019.?

Bila je u Španjolskoj još u ožujku 2019.?
27.06.2020.
u 07:26
Pogledaj originalni članak

Španjolski virolozi pronašli su tragove korona virusa u uzorku otpadnih voda u Barceloni. Ti uzorci skupljeni su još u ožujku 2019. godine, čak devet mjeseci prije nego je bolest Covid-19 identificirana u Kini, javlja Reuters.
To su potvrdili sa Sveučilišta u Barceloni, a ovo otkriće značilo bi kako se Covid-19 pojavio znatno ranije nego što je znanstvena zajednica to mislila.
Tim s tog sveučilišta testira otpadne vode iz grada još od sredine travnja kako bi otkrili nova žarišta virusa, no znanstvenici su počeli testirati i starije uzorke. 
Prvo su otkrili kako je virus u Barceloni bio još 15. siječnja, 41 dan prije nego je prvi slučaj službeno zabilježen, a onda su testirali uzorke sve od siječnja 2018. godine pa do prosinca 2019. i našli prisutnost virusa u uzorku iz 12. ožujka 2019. godine.
- Razine korona virusa u tom uzorku bile su niske, ali bilo ih je - rekao je voditelj tima Albert Bosch.
Dr. Joan Ramon Villalbi iz španjolske Zajednice za javno zdravstvo i sanitarnu administraciju rekao je za Reuters kako je prerano za povući neke zaključke:
- Kad imate samo jedan rezultat uvijek želite više podataka, više istraživanja i više uzoraka kako biste potvrdili da to nije laboratorijska greška ili metodološki problem - rekao je.
Postoji potencijal za lažno pozitivan nalaz zbog sličnosti virusa s drugim respiratornim infekcijama.
Bosch, koji je čelnik španjolske Udruge virologa, rekao je kako je rano otkrivanje virusa u siječnju moglo poboljšati odgovor na pandemiju. Međutim, previše je puta dijagnoza bila obična gripa, a tako se virus samo brže širio.
Španjolci su naposljetku izgubili preko 28 tisuća ljudi zbog korona virusa.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.