WASHINGTON

Bijela kuća brani politiku otvaranja prema Kubi

Bijela kuća brani politiku otvaranja prema Kubi
29.11.2016.
u 08:46
Pogledaj originalni članak

Bijela kuća branila je u ponedjeljak svoju odluku da popravi odnose s Kubom, koji su ostali neprijateljski posle hladnog rata, dok politika novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa prijeti da odnose s tom malom karipskom zemljom vrati na staro posle smrti vođe kubanske revolucije Fidela Castra.

"Posle 50 godina bez ikakvih rezultata, predsjednik je smatrao da je vrijeme da se pokuša nešto drugačije", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, naglasivši da je otvaranje Sjedinjenih Država prema Kubi "donijelo značajne koristi kubanskom i američkom narodu", prenosi AFP.

Nakon što je Trump najavio da će "okončati sporazum" odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame s Kubom, Bijela kuća je istaknula da otvaranje veleposlanstva Sjedinjenih Država u Havani, ponovno uvođenje direktnih letova i niz drugih mjera ne predstavljaju ustupke, već služe američkim interesima, dodaje AFP.

Bijela kuća je, također, naglasila da teško da će smrt Fidela Castra usporiti napore SAD-a u cilju normalizacije odnosa s Kubom, prenosi Reuters.

Ernest je novinarima rekao da bi bilo kakav potez koji bi bio protivan procesu normaliziranja odnosa između SAD i Kube u protekle dvije godine "zadao veliki ekonomski udarac" kubanskim građanima.

Budući šef Kabineta novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je u subotu da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promijeni put.

- Trenutni aranžman između SAD-a i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsjednik Barack Obama, donosi dobrobiti jedino Kubi - rekao je budući šef Kabineta Reince Priebus.

On je precizirao da Trump želi da vidi da Kuba ide u "dobrom pravcu", recimo po pitanju vjerskih sloboda, kako bi nastavio diplomatske odnose s tom zemljom.

Trump može poništiti Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom naredbom, a ne zakonom, podsjeća agencija AP.

Trump je i tijekom kampanje obećavao da će poništiti učinjeno ukoliko Raul Castro ne ispuni njegove zahtjeve.

On međutim to nije ponovio u subotnjem priopćenju povodom smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Castra.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.