JOŠ 400 POJEDINACA SANKCIONIRANO

Biden iz Bruxellesa: 'Reagirali bismo ako Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje'

Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
Biden iz Bruxellesa: 'Reagirali bismo ako Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje'
24.03.2022.
u 19:22
Istaknuo je kako su se SAD i NATO obvezali podržati Ukrajinu te kako oružje SAD-a "upravo ide prema Ukrajini"
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden sudjelovao je danas u Bruxellesu na summitima vezanima uz krizu u Ukrajini, a potom se obratio medijima. 

- Prošlo je mjesec dana od početka ruske brutalne invazije Ukrajine - kazao je uvodno. Istaknuo je kako su se SAD i NATO obvezali podržati Ukrajinu te kako oružje SAD-a "upravo ide prema Ukrajini". Također, istaknuo je kako će SAD izdvojiti milijardu dolara za humanitarnu pomoć. 

- Mnoge izbjeglice htjet će ostati u Europi, bliže domu, ali mi ćemo također pružiti dobrodošlicu 100 tisuća Ukrajinaca - kaže. 

Najavio je nove sankcije SAD koje su usmjerene prema 400 ruskih pojedinaca, uključujući 300 članova Dume, oligarha i tvrtki koje  "pokreću ruski ratni stroj". - NATO nikada nije bio ujedinjeniji. Putin dobiva potpuno suprotno od onoga što je očekivao - ustvrdio je Biden. 

Na pitanje bi li SAD ili NATO odgovorili ako Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje, Biden je odgovorio:  - Reagirali bismo ako ga upotrijebi. Odgovor bi ovisio o prirodi napada - kaže. Osvrnuo se i na stajalište Kine u ratu. 

- Kina shvaća da je ekonomski u budućnosti više povezana sa Zapadom, nego s Rusijom - naveo je te kazao kako je Xi Jinping, predsjednik Kine, svjestan ekonomskih posljedica pomaganja Rusiji u ratu. Smatra kako bi Rusija trebala biti isključena iz skupine G20.

- Prema mom mišljenju, ako to nije moguće, Ukrajina bi trebala biti prisutna na sastancima - tvrdi.  Na pitanje hoće li sankcije odvratiti Putina, kaže da je najvažnije da se one održe.

- Održavanje sankcija će ga zaustaviti. Najvažnija stvar je da ostanemo ujedinjeni - kaže.  Predsjednik Biden ranije je na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata kazao da se zalaže za slanje još vojnika na istočno krilo saveza i da će Washington podržati Ukrajinu s protubrodskim raketama. 

Podsjetimo, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je jučer da će SAD novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Biden sastaje s čelnicima NATO-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.