POČINJU U FEBRUARU 2022.

Biden: Amerika razmišlja o diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Kini

Foto: Reuters/Pixsell
Biden: Amerika razmišlja o diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Kini
19.11.2021.
u 09:59
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak kako Bijela kuća razmišlja o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu usljed sve više događaja koji potvrđuju narušavanje ljudskih prava u Kini. 

Biden se u četvrtak obratio novinarima nakon bilateralnog sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom te je naglasio kako su tema razgovora bile i Zimske olimpijske igre koje će se 2022. godine održati u Kini.

"Diplomatski bojkot je nešto o čemu intenzivno razmišljamo", rekao je Biden.

Visoki zvaničnik američke administracije za CNN je izjavio kako se ne očekuje da će Biden prisustovati otvaranju predstojećih igara u februaru 2022. godine, a da je njegova administracija na rubu implementacije ideje o bojkotu igara.

"Predsjednik još uvijek nije potpisao tu odluku, ali sve rasprave unutar Bijele kuće idu u tom smjeru", navodi se.

Sekretarka za štampu Bijele kuće Jen Psaki također se oglasila povodom navoda o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara te je poručila kako ova odluka nema veze sa sastankom Bidena i Xi Jinpinga, koji je održan prije nekoliko dana.

"Mi smo od početka našeg dolaska u Bijelu kuću govorili da Kinu vidimo kroz prizmu konkurencije, a ne sukoba. Zabrinuti smo zbog kršenja ljudskih prava u Kini i sigurno postoji niz faktora koje razmatramo kada govorimo o diplomatskom prisusutvu u Pekingu u februaru 2022. godine", rekla je Psaki.

Iako Biden još uvijek nije donio odluku o bojkotu, zastupnici Demokratske i Republikanske stranke u Kongresu više puta su naglašavali kako je neophodno donijeti odluku o diplomatskom bojkotu u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

"Neki republikanci sugeriraju da ni američki sportisti ne bi trebali prisustvovati Olimpijskim igrama, ali potpuni bojkot je malo vjerovatna opcija", navodi CNN.

Američki državni sekretar Antony Blinken također se osvrnuo na temu Zimskih olimpijskih igara te je poručio kako SAD razgovara aktivno sa saveznicima o pitanju učešća na ovom događaju.

"Razgovaramo sa saveznicima, partnerima, zemljama širom svijeta o tome kako oni gledaju na cijelu situaciju i kakva su njihova razmišljanja o učešću. To je aktivan razgovor, ali za sada vam ništa više od toga ne mogu reći", rekao je Blinken novinarima na samitu u New Yorku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.