POSLANA INSPEKCIJA

Beroš: Zasad ne mogu govoriti je li bilo propusta u pružanju pomoći novinaru Matijaniću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Beroš: Zasad ne mogu govoriti je li bilo propusta u pružanju pomoći novinaru Matijaniću
06.08.2022.
u 14:43
Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) da se ustanove svi detalji, poručio je Beroš u Varaždinu dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio.  Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) da se ustanove svi detalji, poručio je Beroš u Varaždinu dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.

Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš. Na temelju dostupnih informacija, istaknuo je, ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje. Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi, napomenuo je.

Naime, Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći. Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno. Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Ministar Beroš je na to u Varaždinu rekao da liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinoga lijeka na temelju zdravstvenog stanja. "Ne mogu vjerovati da lijek ne bi bio propisan bilo kome u Hrvatskoj, čije zdravstveno stanje to zahtijeva", rekao je Beroš. Napomenuo je da postoji određena procedura, te da sada govoriti o vrsti lijeka i ostalom, nema previše smisla. Dodao je kako se mora vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje te je li ono zatijevalo primjenu lijeka i kojega lijeka.

Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoji povjerenstvo od početka krize koje se bavi analizom lijekova za covid. U ovom trenutku ima nekoliko lijekova, a sad govoriti o kojem je lijeku riječ, bilo bi indicirano bez ikakvih medicinskih podataka, rekao je ministar te poručio "da će sve biti istraženo".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.