SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze porasle treći dan zaredom

Azijske burze porasle treći dan zaredom
25.01.2023.
u 09:17
Po dobicima jutros predvode singapurska i južnokorejska burza jer ulagači nadoknađuju propušteno, s obzirom da se u prethodna dva dana, kada su svjetske burze porasle, u tim zemljama nije radilo.
Pogledaj originalni članak

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom i dosegnule najviše razine u sedam mjeseci, a po rastu predvode tržišta na kojima se proteklih dana zbog Lunarne nove godine nije radilo.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, ojačao je 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Singapuru porasle između 0,6 i 1,7 posto. U Australiji su blago pale, dok se na kineskim tržištima i dalje ne radi, javlja Hina.

Po dobicima jutros predvode singapurska i južnokorejska burza jer ulagači nadoknađuju propušteno, s obzirom da se u prethodna dva dana, kada su svjetske burze porasle, u tim zemljama nije radilo.

Na ostalim tržištima vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, jer nakon snažnog rasta od početka godine ulagači više nisu previše skloni riziku.

A na Wall Streetu je u utorak Dow Jones porastao 0,31 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,07, a Nasdaq indeks 0,27 posto.

Na samom početku trgovanja na burzi je bilo tehničkih problema, što je utjecalo na cijene dionica više od 80 kompanija, među kojima Walmarta i Nike, a zbog čega je Komisija za vrijednosne papire (SEC) pokrenula istragu.

Kada su problemi riješeni, u fokusu ulagača bili su poslovni rezultati kompanija. Izvješća su dosad objavile 72 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je 65 posto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

Makroekonomski podaci pokazali su, pak, da su aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru SAD-a u prvim tjednima ove godine oslabile, što pokazuje da povećanje kamata američke središnje banke izaziva slabljenje potražnje.

A to podržava tezu da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, podršku tržištu pruža nada ulagača da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda većina čelnika Feda poručuje da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Dolar stagnira, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101,92 boda, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 130,20 na 130,50 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0890 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0880 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,29 posto, na 86,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,19 posto, na 80,30 dolara.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.