vapaj albanije:

Ako izbjeglički val skrene prema Jadranu, očekujemo pomoć EU

Foto: FAH
Ako izbjeglički val skrene prema Jadranu, očekujemo pomoć EU
16.03.2016.
u 19:39
Pogledaj originalni članak

Albanija će zatražiti pomoć država Europske unije, osobito Italije, ako se izbjeglički val preusmjeri prema Jadranskoj obali nakon što je zatvaranjem makedonsko-grčke granice prekinuta balkanska ruta, najavio je albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri.

Albanija se sama s time neće moći nositi ako migranti krenu prema našim granicama i zatražili smo pomoć Italije, kazao je Tahiri, najavljujući posjet talijanskog ministra unutarnjih poslova Angelina Anfana koji će idućeg tjedna posjetiti Tiranu.

Situacija na granici Makedonije i Grčke trenutno je mirna i nema priljeva migranata, ali ako bi migranti počeli dolaziti Albanija od Italije očekuje pomoć u jačanju granične kontrole i suočavanju sa sigurnosnim rizicima koje bi donio nekontrolirani  ulazak velikog broja ljudi, naveo je Tahiri.

Albanija smatra da je Italija i sama zainteresirana dati pomoć u ljudstvu i tehnici  albanskoj policiji i pomoći u kontroli dokumenata na svojim granicama  jer je konačni cilj migranata doći u Schengenski prostor dio kojega je  Italija.

Rim strahuje od skretanja migrantskog vala

U Italiji se već nalazi velik broj migranata i izbjeglica koji su zadnje dvije godine u tu zemlju došli morskim putem iz sjeverne Afrike. Pri tome su zabilježene i mnoge tragedije i utapanja, a EU je prihvatila program relokacije migranata koji su sada u Italiji u druge članice Europske unije, kako bi se rasteretila Italija koja je u izbjegličkoj krizi snosila velik teret.

Vlasti u Rimu boje se da bi moguće skretanje migrantskog vala na jadransku rutu, najprije u Albaniju, a onda preko mora na talijansku obalu,   moglo ugroziti turizam u pokrajini Puglia koja je vitalno ovisna o toj djelatnosti.

Osim od susjedne Italije  albanske vlasti  pomoć u suočavanju s mogućnošću masovnijeg priljeva izbjeglica očekuju i od drugih država u Europi, a o tome će razgovarati sa povjerenikom Europske komisije za migracije Dimitrisom Avramopulosom koji u Tiranu stiže već u petak.

“Očekujemo cjelovito rješenje izbjegličke krize na europskoj razini, ali Albanija ne namjerava otvoriti  svoje granice za migrante”, kazao je Tahiri.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.