GRANICA

Susjedi završavaju, a BiH se i dalje ne žuri

Foto: Goran Stnazl/PIXSELL
Susjedi završavaju, a BiH se i dalje ne žuri
14.08.2012.
u 10:59
S hrvatske strane radovi u završnoj fazi, skoro da bi prijelaz u Novim selima već mogao profunkcionirati, a s druge strane, u BiH, u posljednja dva mjeseca raščišćeno je 50-ak metara terena i ništa više
Pogledaj originalni članak

 Ako je suditi po slici s budućeg graničnog prijelaza Bijača, BiH je potpuno nespremna za ulazak RH u EU. S hrvatske strane radovi u završnoj fazi, skoro da bi prijelaz u Novim selima već mogao profunkcionirati, a s druge strane, u BiH, u posljednja dva mjeseca raščišćeno je 50-ak metara terena i ništa više!? Na dionici buduće autoceste dužine 1,2 km samo jedan stroj za bušenje i ništa više.

Nemaju vremena

Istina nedjelja je, ali ipak bh. strana nema ni sekunde za gubljenje, dijeli je samo 10,5 mjeseci od ulaska RH u EU! Pitanje koje se samo po sebi nameće – hoće li se BiH naći u potpunoj izolaciji kad je u pitanju teretni promet? Ne znamo kako je stanje na sjeveru, na području Gradiške gdje bi od 1. srpnja iduće godine trebao profunkcionirati drugi schengenski granični prijelaz na bh. strani, ali na jugu sve je nespremno. Istina na poddionici autoceste koridora Vc Bijača – Kravice, radovi su poodmakli. Šetamo prvim metrima autoceste kroz Hercegovinu, po slobodnoj procjeni na dva do tri kilometra trase postavljen je nosivi sloj asfalta, ali je još upitno hoće li i to biti gotovo do kraja rujna, do kada je najnoviji rok za završetak radova. Prvi u kolovozu, već je probijen, dijelom i zaslugom vremenskih neprilika, nezapamćeni snijeg u veljači. Trenutačno se uz prilazne putove i okolinu trase gradi nadvožnjak na prometnici Ljubuški – Metković, polažu vodovodne cijevi… Vodovod je bitan za infrastrukturu na samoj autocesti od graničnih prijelaza do carinskih terminala, pa do okolnih naselja Bijače, Zvirića i Stubice. Međutim, budući granični prijelaz i dio autoceste koji vodi do njega prava su noćna mora. Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o izgradnji južnih graničnih dionica na koridoru V c i graničnog prijelaza Bijača parafiran je 22. veljače 2011. u Sarajevu i dok susjedi završavaju ‘susjedima’ se ne žuri.

Povezivanje s lukom Ploče

Granični prijelaz s RH strane završit će se do kraja godine, čak je bilo sve spremno da se završi prema dogovoru dviju zemalja od 30. lipnja ove godine. Međutim, kako BiH kasni i susjedi su usporili. Uz granični prijelaz su i važni objekt na dijelu koridora s hrvatske strane, kao što je spojna cesta do čvora Ploče u dužini od 7,5 km, u završnoj fazi. Izgradnja samog graničnog prijelaza pod ingerencijom je Uprave za neizravno oporezivanje. Eksproprijacija je završena, ali vlasnici zemljišta nisu isplaćeni, pa radovi ne mogu početi, odnosno može ih se pomjeriti za mjesec dana. Hoće li bh. strana za 9 mjeseci djelomično obaviti posao, nezahvalna je prognoza.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.