Pravosudne dužnosti

Sudovima u BiH je potrebno čak 150 dodatnih sudaca

Sudovima u BiH je potrebno čak 150 dodatnih sudaca
18.10.2012.
u 09:23
Za razliku od sudaca
 čini se da po broju tužitelja pratimo prosjek Europe
Pogledaj originalni članak

Sudovima u Bosni i Hercegovini potrebno je 150 dodatnih sudaca kako bi bili u stanju riješiti veliki broj predmeta koji su im pristigli u proteklom razdoblju. Zakon omogućava Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH da može privremeno imenovati osobe koje će vršiti dužnost dodatnih sudaca, kako bi sudovima pružili pomoć u smanjenju broja zaostalih neriješenih predmeta, ili ako je zbog duže odsutnosti suca potreban dodatni broj sudaca u sudu.

Preplavljeni predmetima

Bosanskohercegovački sudovi na svim razinama su očito preplavljeni predmetima pa je procjena VSTV-a da bi trebalo angažirati oko 150 dodatnih sudaca. Prema službenim evidencijama VSTV-a, u redovitim sudovima u BiH sistematizirana su ukupno 994 mjesta redovitih sudaca, dok su u tužiteljstvima na različitim razinama sistematizirane ukupno 333 tužiteljske pozicije. Službeni podaci s početka kolovoza ove godine govore da su u bh. pravosuđu popunjene 962 redovite sudske dužnosti, 113 pozicija dodatnih sudaca i 315 tužiteljskih pozicija. Kadrovska popunjenost sudova i tužiteljstava očito nije potpuna pa tako nedostaju 32 redovita suca i 18 tužitelja.

Usprkos ovakvim podacima o nedovoljnom broju sudaca i tužitelja, usporedni podaci s nekim europskim zemljama pokazuju da BiH u prosjeku ima više nositelja pravosudnih dužnosti nego ostatak Europe. Europsko povjerenstvo za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe objavilo je izvješće s kvalitativnim i kvantitativnim podacima o funkcioniranju pravosuđa u zemljama članicama Vijeća Europe. Korišteni su podaci za 2010. godinu i oni pokazuju da je broj redovitih sudaca na 100 tisuća stanovnika u BiH 24,4. To je znatno više nego u Francuskoj ili Velikoj Britaniji. U Francuskoj na 100 tisuća stanovnika dolazi 9,1 sudac, a u Velikoj Britaniji još manje, samo 4,6. BiH je po broju sudaca na 100 tisuća stanovnika blizu Njemačke koja ima, ipak, nešto manje – 24,3.

Prosjek Europe


Da BiH ima više redovitih sudaca nego većina europskih zemalja pokazuje i podatak da je prosječan broj sudaca na 100 tisuća stanovnika u zemljama Vijeća Europe 21,4. Za razliku od broja sudaca, čini se da po broju tužitelja ipak pratimo prosjek Vijeća Europe. Štoviše, moglo bi se reći da je u BiH manje tužitelja ako se taj broj promatra u odnosu na 100 tisuća stanovnika. BiH ima osam tužitelja na ovoliki broj stanovnika, a prosjek Vijeća Europe je 11. Ipak, neke zemlje, poput Francuske i Njemačke imaju manje tužitelja nego BiH. U Francuskoj je taj prosjek tri, a u Njemačkoj 6,4 tužitelja na 100 tisuća stanovnika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.