ZLOČIN NAD HRVATIMA

Suđenje Džeki počinje u utorak

Suđenje Džeki počinje u utorak
15.08.2012.
u 14:28
Tužiteljica Vesna Budimir rekla je da namjerava pozvati 58 svjedoka, od kojih je 14 zaštićeno
Pogledaj originalni članak

Suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine u Jablanici i selu Trusina kod Konjica, počet će u utorak, 21. kolovoza, kada je planirano iznošenje uvodnih riječi, javila je Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN).

Na statusnoj konferenciji pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Šaban Maksumić, tužiteljica Vesna Budimir rekla je da namjerava pozvati 58 svjedoka, od kojih je 14 zaštićeno. Navela je da Tužilaštvo planira u sudski spis uložiti blizu 270 materijalnih dokaza. Džekina braniteljica Vasvija Vidović nije se u ovoj fazi postupka mogla izjasniti o dokazima odbrane.

Džeko, bivši vojnik Specijalnog odreda za posebne namjene \"Zulfikar\" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), optužen je da je u napadu na selo Trusina 16. travnja 1993., zajedno s drugim vojnicima, sudjelovao u strijeljanju civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali. Optužnica ga tereti i za zločine u Jablanici počinjene u drugoj polovini 1993. godine. Optužen je, između ostalog, da je sudjelovao u nezakonitom uhićenju devet hrvatskih civila iz Jablanice i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuće. Jedna točka optužnice ga tereti da je u kompleksu Rogića kuća, gdje je bila smješteno zapovjedništvo odreda \"Zulfikar\", naredio njemu poznatim suborcima da jednog zarobljenika udaraju letvama, betonskim blokovima i stavljaju mu glavu u bure vode. Optuženi im je, kako je navedeno u optužnici, govorio: \"Ubijte ga, ubijte ga!\". Džeko je izručen iz SAD-a krajem 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru, navodi BIRN.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.